basen-kino-kuchnia01

Miało być o czymś zupełnie innym, ale ze względu na wizytę Charlotte Rampling na Planet Doc Review, z okazji pokazu filmu o niej The Look, postanowiłam sięgnąć po jakiś film właśnie z tą aktorką. Nocny Portier wydał mi się za ciężki, a ostatnie upały samoistnie zaprowadziły mnie do filmu Basen.Widziałam ten film już tyle razy i nie pamiętałam czy w ogóle ktoś coś tu jadł, więc zasiadłam przed telewizorem, nie myśląc zupełnie o blogu. I już kiedy myślałam, że w tym rozerotyzowanym, iskrzącym i gorącym filmie Charlotte ciągle je tylko wielkie miski jogurtu, pojawiły się dwie wspaniałe sceny z jedzeniem. Oczywiście nie chodzi  o ich wybitność na miarę kina Kina, ale całkiem smakowite i idealnie oddające w zasadzie cały klimat filmu poprzez smakołyki.

basen-kino-kuchnia02
Pierwsza to kiedy sfrustrowana zachowaniem bezczelnie młodej córki swojego wydawcy Charlotte udaje się do miejscowej restauracji i tam z apetytem zjada polane czekoladowym sosem profiterolki (zwane również ciastem chaux, czyli generalnie taki fikuśny rodzaj ptysi /siów jak kto woli). Zachłanność i zadowolenie malujące się na jej twarzy mówiły wszystko. Gdyby nie to, że w swojej roli jest stateczną Brytyjką nie okazującą emocji, pewnie by wylizała talerz (ja to zrobiłam, nikt mnie w końcu nie widział). Kiedy po wszystkim zapala papierosa trudno, przy całym klimacie w jakim jest film, nie mieć prostego skojarzenia z satysfakcją po miłosnym uniesieniu. Tylko się oblizałam i zaczęłam się zastanawiać na co mam większą ochotę 😉basen-kino-kuchnia03Ach ten mój nieuleczalny brak cierpliwości, ledwo powstrzymałam się żeby nie zatrzymać filmu i nie wybiec do najbliższego sklepu, po gotowy produkt, albo składniki (same profiterolki nie są trudne w wykonaniu, pewnie fachowcy powiedzieliby inaczej, ale umówmy się, ja tam nie mam aż tak hrabiowskiego podniebienia, więc będzie okej :)). Dobrze, że nie mam Żabki i zostałam w domu, bo musiałabym chodzić dwa razy po kolejnej scenie.basen-kino-kuchnia04 basen-kino-kuchnia05

Jest taka urocza scena, kiedy ta już nie młoda pisarka, zakrada się wieczorową porą do lodówki i wyjmuje z niej foie gras, kupione przez dziewczynę. Surowość kuchni, bałagan na stole, z jednej strony odzierają ten rarytas ze swojego nadętego francuskiego pochodzenia, a z drugiej dodaje mu wartości sam fakt wykradania. Pokusie nie może się oprzeć dorosła kobieta, wydawałoby się trzymająca na wodzy swoje emocje, a tym bardziej zachcianki. A na kolana rozwala wypite z gwintu wino i dolana woda z kranu… jak dziecko 😉

Jako osoba, która od niedawna krząta się i myszkuje w świecie smaków, mam wrażenie, że co chwila robię gębowe wow. Przy dzisiejszych delikatesach były powody i były momenty, bo po pierwsze spadła mi żarówka w trakcie pieczenia, a żeby ją przykręcić spaliłam rękawicę. Ciasto było za rzadkie i wyszły ptysie… eech… trudno się mówi… Miałam zrobić od nowa, ale nie zawsze są Dni Zwycięstwa, więc są ptysie z lodami. Nie powiem baaaardzo smaczne. Proste, tylko ja jestem gapa, praktyczne, bo do środka można włożyć co się chce. Wersja lody i sos czekoladowy dla mnie jest the best.

 

A przed ptysiami było oczywiście foie gras, jedzone przeze mnie pierwszy raz w życiu. W szał nie wpadłam, ale jest baaaaardzo delikatne, takie do delektowania bardziej niż najedzenia. Foie gras nie można jeść jak pospolitego pasztetu rozsmarowując na chlebie. Znajomi Francuzi mówią, że to nietakt. Je się na jeszcze ciepłych grzankach, pokrojone na cienkie plastry najlepiej z czymś nieco kwaskowatym, do tego szampan lub białe wino. To oczywiście tylko jedna z opcji, bo w końcu jedzenie jest od tego żeby z nim eksperymentować.

Podsumowując dobrze, że nie palę, bo wypaliłabym teraz chyba całą paczkę 😉 Zawsze mówiłam, że jedzenie i erotyka idą ze sobą w parze, tylko raz wygrywa jedno, a jak nie ma co jeść drugie 😉

Przepis na profiterolki

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Basen (Swimming Pool), 2003, Francja, Wlk. Brytania, reż. Francois Ozon

Ps. Tutaj znajdziecie artykuł o kontrowersjach dotyczących produkcji foie gras:

http://www.kuchniaplus.pl/program/full/foie-gras-kontrowersyjny-delikates_30533

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin