• galaretka w kolorze czerwonym (truskawkowa, wiśniowa, malinowa)
  • pół litra mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy i cukier do smaku
  • 100 ml ulubionego trunku (wódka, szampan, wiśniówka, gin, rum, co kto lubi)

 

Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu ale dajemy trochę mniej wody. Po przestygnięciu dodajemy 100 ml ulubionego trunku np. wódeczki. Wlewamy w pojemniki o dowolnym kształcie i wstawiamy do lodówki na ścięcie.  Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier. Zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy czerwona galaretka się zetnie, dodajemy białą i znów zostawiamy do ścięcia. I gotowe.

Ps. Wyjmowanie galaretek: pojemnik z galaretką zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie, po tej czynności galaretka sama powinna odejść od brzegów

Ps2. Polecam eksperymentowanie z ilością alkoholu i jego rodzajem. Odradzam jeśli na imprezie są dzieci, ciężko im przetłumaczyć, że to nie dla nich 😉

Written by Diana Domin