Bliny Demidoff z filmu Uczta Babette

Bliny Demidoff z „Uczta Babette”

Ten przepis pochodzi z notatników Adolphe Duglere, najbardziej znanego szefa kuchni w Café Anglais.

BLINIS DEMIDOFF

To danie pochodzi z Rosji, bo bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, a stało się wykwintne za sprawą hrabiego Demidoff w Maison Doree (Złoty Dom). Trudno mi zweryfikować tą informacje, gdyż w swoich poszukiwaniach odkryłam, że od tegoż hrabiego nazwane zostało pewne danie z kurczaków, nikt natomiast nie wspominał o blinach. Pozostawmy to zatem i powróćmy do przepisu.

2 filiżanki klarowanego masła (przepis poniżej), stopionego
½ kg kawioru malossol (lekko solony), najlepiej Beluga
2 filiżanki kwaśnej śmietany
2 filiżanki mleka, zagotowanego a potem ostudzonego, ale nie zimnego
1 filiżanka mąki żytniej
1 filiżanka mąki pszennej (obie przesiane)
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 opakowanie drożdży (1 oz)
1 łyżeczka soli i cukru

1. W dużej ciepłej misie rozpuść drożdże w ¼ filiżanki ciepłej wody. Po około 10 minutach dodaj 1 filiżankę mleka.

2. Przesiej obie mąki razem. Wymieszaj je z solą i wlej 1 filiżankę tej mieszanki do drożdży. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Dodaj pozostałe mleko i mąkę. Lekko ubij żółtka i dodaj. Ugniataj aż ciasto będzie gładkie i pozostaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 1 godzina). Dodaj 3 łyżeczki klarowanego masła. Ubij pianę i dodaj. Pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

 3. Do przygotowania blinów (wybaczcie mi jeśli źle odmieniłam), użyj żelaznej patelni lub innej ciężkiej (8 cm). Na patelni rozpuść 1 łyżeczkę klarowanego masła. Połóż placek na patelni i smaż minutę, potem odwróć i smaż ponownie minutę. Usmażone placki trzymaj w ciepłym piekarniku, aż do skończenia smażenia.

 4. Do podania, umieść bliny na podgrzanym półmisku. Na połowę każdego placka nałóż pełną łyżkę kawioru. Polej pozostałym masłem. Na drugiej połowie ułóż kwaśną śmietanę.

Uwaga: takie bliny idealnie jest podawać z możliwie najbardziej wytrawnym Szampanem, dobrze schłodzonym.

Jak zrobić klarowane masło:

Aby zrobić klarowane masło, rozpuść bardzo wolno (1.5 razy więcej masła niż będziesz potrzebować) na patelni. Odstaw na kilka minut, potem ostrożnie przecedź.

O filmie: Uczta Babette

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Bliny Demidoff z filmu Uczta Babette

Bliny Demidoff z filmu Uczta Babette

CIEKAWOSTKI:

* bliny dawniej jedzono przed Wielkim Postem, w tygodniu ostatkowym (Maslenica), którego znaczy szczególne to właśnie bliny i wesoła zabawa na pożegnanie z zimą

* w kulturze rosyjskiej mają znaczenie symboliczne, podobno podawano je między innymi  matkom po porodzie

tradycyjnie spożywane w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem,

Bliny Demidoff z filmu Uczta Babette

Written by Diana Domin