ciasteczka

Cynamonowe ciasteczka Lilly

Sezon 2, odcinek 11

Świąteczne dekoracje, zapachy dochodzące z kuchni … uwielbiam święta i z tym całym przepychem przechodzącym w wielu wypadkach w kicz, jak u Lilly z Jak poznałem waszą matkę. Cynamonowe ciasteczka które piekła miały być nagrodą dla Marshalla po powrocie do domu z uczelni, włącznie z celebracją wylizania miski.

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 8 łyżek masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dekoracje wg uznania

  1. W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek, sól i cynamon. W drugiej misce utrzyj masło i cukier na jednolitą masę. Wbij jajka i dodaj ekstrakt. Do uzyskanej masy stopniowo dodawaj mąkę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
  2. Ciasto umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Jeśli potrzeba delikatnie podsyp mąką. Wytnij formy z ciasta i ułóż na papierze. Wstaw do zamrażalnika. Po zamrożeniu włóż do plastikowej torby i przechowuj w zamrażarce około miesiąca. Jeśli nie masz czasu bez mrożenia też są bardzo dobre.
  3. Pieczenie: nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz około 10-15 minut lub kiedy brzegi będą złote.
How_I_Met_Your_Mother_poster

_____________________________________

Season 2, Episode 11

Christmas decorations, the smells coming from the kitchen … I love Christmas and the whole pomp passing in many cases into the kitsch, like Lilly from How I Met Your Mother. Cinnamon cookies that she baked had to be a reward for Marshall after returning home from the university, including the celebration of licking the bowl.

2 cups of flour
1/2 teaspoon baking powder
pinch of salt
1/2 teaspoon cinnamon
8 tablespoons butter, room temperature
1 cup of sugar
1 large egg
1 teaspoon vanilla extract
    

  1. In a large bowl, mix flour, baking powder, salt and cinnamon. In another bowl, mash the butter and sugar into a homogeneous mass. Hit the eggs and add the extract. Gradually add flour. Wrap in plastic foil and refrigerate for at least an hour.
  2. Place the dough between two pieces of baking paper and roll out to a thickness of about 3 mm. If you need to gently pour flour. Cut cake mold and place on paper. Put in the freezer. When frozen, put in a plastic bag and store in the freezer for about a month. If you do not have the time, without freezing are also very good.
  3. Baking: Preheat the oven to 180 degrees. Bake about 10-15 minutes or when the edges are golden.

Zapisz

Written by Diana Domin