gnocchi2

Jedna z najpiękniejszych kulinarnych scen miłosnych, kiedy Vincent Mancini (Andy Garcia) uczy Mary Corleone (Sofia Coppola) robić gnocchi. Z pozoru banalna, ale ile w niej ognia, nad delikatnymi kluseczkami. A w grę wchodzą głównie splecione dłonie, mąka, blat i gnocchi.. natychmiast zapominamy, że są kuzynami. Musicie to zobaczyć! A z 61 scen z jedzeniem do opisania z tego filmu zostało mi już 60

Co włoska gospodyni, to przepis na gnocchi. Podaję najprostszy, ale można go modyfikować na milion sposobów.

5-6 porcji:

1 kg ziemniaków 100 g mąki pszennej
1 roztrzepane jajko
1 łyżka soli
szczypta pieprzu

Ziemniaki ugotować i dokładnie rozgnieść, albo przepuścić przez maszynkę do mięsa. Rozgniecione ziemniaki zagnieść z przesianą mąką, jajkiem, solą i pieprzem tak żeby składniki się połączyły, ale nie wyrabiać. Podzielić na części, a z nich formować wałki (najlepiej dłońmi, gdyby ciasto się kleiło podsypać mąką), które kroić w około 2 cm kawałki. Można je pozostawić takie jak są (wtedy wyglądają jak nasze kopytka), albo zrobić wgłębienie palcem jak Andy Garcia ;), albo odcisnąć końcówką widelca.

Wrzucić do gotującej i osolonej wody, wyjmować zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Można podawać jako dodatek do mięs, albo same z sosem. Ja najbardziej lubię z szałwią i czosnkiem przesmażonym na  maśle…. mmmm pycha!

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Ps. jak będziecie w Toskanii możecie się spotkać z nazwą topini czyli „myszki” 🙂

ojciec chrzestny III

gnocchi

gnocchi1

 

Zapisz

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin

  • Zawsze się cieszę, kiedy nie jestem odosobniona w swoich uwielbieniach 🙂

  • I dobrze, że najprostszy. Ojciec Chrzestny – wiadomo kultowy, oglądany x razy, zwłaszcza jak Tata, Mąż i Brat też tak uważają… A ja kocham gnocchi. Ach, ponad wiele innych pyszności. Więc po prostu musze w końcu zrobić sama…

  • Że też dopiero teraz wpadłam na Twojego bloga! Cudowny! Pozdrawiam! 🙂

    • Jak to mówią, lepiej późno niż wcale! 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂