tartatatinTarta Tatin

  • 200 g francuskiego ciasta
  • 5 średnich, dość twardych jabłek (najlepiej koksy lub szare renety)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 120 g masła, lekko zmiękczonego
  • 160 g cukru pudru

Obrać jabłka, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Skropić owoce sokiem z cytryny. Równomiernie rozsmarować masło na dnie formy o średnicy 22-24 cm. Posypać cukrem pudrem i rozłożyć jabłka, zaokrągloną stroną do dołu. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na koło grubości 3 mm i średnicy o 2 cm większej niż średnica formy. Nakłuć ciasto widelcem. Luźno owinąć je wokół wałka, przenieść nad jabłka i ostrożnie rozwinąć. Lekko docisnąć, a następnie obiąć nadmiar ciasta, pozostawiając centymetrowy brzeg na bokach naczynia. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 min.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę podgrzewać na średnim ogniu 10-15 minut, aż masło i cukier się połączą, zagotują i powstanie jasny, bursztynowy karmel. Wstawić do piekarnika na około 25 minut.

Wyjąć z piekarnika i szybko przełożyć na duży talerz, odwracając formę do góry dnem. Ciasto znajdzie się w ten sposób na spodzie, a owoce na wierzchu. Tarta smakuje doskonale w połączeniu z lodami lub śmietaną.

O filmie Nietykalni

dd004

dd002

Źródło: Ciasta pikantne i słodkie, Michel Roux

Zapisz

Written by Diana Domin