whitecake

White Cake. Django trwa około 3 godzin i więc siłą rzeczy człowiek robi się głodny, ale  miej więcej koło 2 godziny wypada scena z wykwintnym obiadem u Calvina Candie (Leonardo DiCaprio), a zaraz po nim deser czyli White Cake, o którym już Wam wspominałam TUTAJ. Ledwo wytrzymałam na filmie patrząc jak Leonardo ze smakiem wcina ciacho (ciacho wcina ciacho, czy to już duże nadużycie?

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka gęstej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 12 łyżek miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • trzy foremki o średnicy 21 cm, wysmarowane masłem lub wyłożone papierem do pieczenia
Włóż kratkę w piekarniku na środkowy poziom i nagrzej do 180 stopni. Wymieszaj mąkę, sól i 1/2 szklanki cukru. Ucieraj przez 5 minut masło i resztę cukru z ekstraktem waniliowym. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, mleko, proszek do pieczenia i pianę z białek. To wszystko przełóż do miski z mąką i wymieszaj.  Przełóż do foremek i piecz przez 30 – 35 minut, do suchego patyczka. Ostudź na kratce.
django
Ciasto jest delikatne i puszyste, można do niego użyć dowolnego wypełnienia/kremu i modyfikować wg. uznania. Dla mnie najlepszy jest klasyczny z bitą śmietaną 🙂 Można je również zamrozić.

Źródło: Bon Appetite

Zapisz

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin

  • eri

    hej 🙂 mam kilka pytań:
    1. czy z braku trzech form takiego samego rozmiaru mogę piec wszystko w jednej zwiększając czas pieczenia a następnie przekroić czy za delikatny jest/nie dopiecze się?
    2. czy gdybym chciała piec w jednej formie to gotowe ciasto może stać w misce czekając aż poprzednik się upiecze czy może lepiej podzielić od razu składniki i robić ciasto na bieżąco?
    3. czy dodanie barwników spożywczych go nie skrzywdzi? 😉

    pozdrawiam i fantastyczny blog!

  • Django oglądałam w pełnym napięciu do końca ( uwielbiam scenę z samym Tarantino), z tym przepisem poczuję się jakbym jadła ciasto z Leonardem DiCaprio 😀

  • Pingback: Django | Django Unchained()

  • zazula

    Cześć 🙂
    Świetny pomysł na przepis!
    Mam tylko pytanie odnośnie masła – wśród składników pojawia się aż 12 łyżek miękkiego masła, ale w wykonaniu już nie ma o nim mowy – można je pominąć, czy gdzieś jednak trzeba dodać? 🙂

    Pozdrawiam!

    • Widzisz, dzięki Tobie faktycznie wiem kto próbuje upiec ciasto 😉 faktycznie wycięło mi jedno zdanie. Już uzupełnione, baaaardzo dziękuję ! 🙂

      • zazula

        Oooops… no cóż – masło pominęłam, bo wiadomość przeczytałam dopiero po włożeniu go do piekarnika, więc być może okaże się jeszcze zbędne 😉
        Dam znać jak wyszło 🙂

        Pozdrawiam!

        • Bez masła może być trochę za suchy 🙂 ale i tak jestem ogromnie ciekawa efektów 🙂

      • zazula

        Masło jest niezbędne 😉
        Wyszedł zakalec, który udało mi się nieco podratować nasączając go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i dodając blat bezowy pomiędzy dwa zakalcowate placki 😉 Wszystko przełożyłam masą zrobioną z bitej śmietany, serka mascarpone, cukru i pokruszonej białej czekolady, więc ostatecznie nie było źle 😉
        Mam jeszcze tylko pytanie odnośnie jajek – w składnikach mówisz o 4 jajkach a w wykonaniu pojawiają się samej białka. Rozumiem, że żółtka należy pominąć choćby ze względu na nazwę ciasta (WHITE cake ;)).

        Pozdrawiam,
        i.

        • Tak myślałam, bez masła ani rusz. Co do żółtek, to nie nie dodajemy, można sobie kogel mogel utrzeć 😉

  • Jeśli ciasto smakuje jak film, to ja chcę kawałeczek, kawał raczej! 😉

    • Ciasto jest duuużo delikatniejsze 😉 ale w wersji mocnego nasączenia rumem da lekkiego kika ;D

  • Aleeeeż dlugi ten Django. A ciasto jest takie ‚pure white’, że kiedyś się skuszę na zrobienie…

    • Starałam się, żeby był jak najbardziej zbliżony filmowemu. I tak przełamałam się z granatem, ale nie mogłam się powstrzymać 🙂

  • Ciasto wygląda super..a i chcę zobaczyć ten film w tym tygodniu..widziałem wywiad z Tarantino i film zapowiada się znakomicie…

    • Dziękuję, to moje pierwsze w życiu ciasto tortowe. A film jest wart obejrzenia, prawie trzy godziny, ale nawet się tego nie zauważa.

  • Pingback: Django | Django Unchained | Kino&Kuchnia()

  • Cat-astrophe

    Fajnie piszesz o filmach, ale ten przepis to trochę skomplikowany dla kogoś nie znającego się na pieczeniu (czyt. dla mnie :D) i to po prostu taki biszkopt z bitą śmietaną?

    • Można powiedzieć, że to wypasiona wersja biszkoptu, jeszcze delikatniejsza i puszysta 🙂

  • Cinema and Kitchen – fantastic concept! („,)

    • Hi, greetings from Poland! Thx a lot! Im trying to make translation in english, so I hope you will be able to read more 🙂 Stay toon!;)