Chicken Pot Pie

Dla mnie Chicken Pot Pie jest daniem trochę śmieciowym. Kiedy zostają mi resztki z obiadu, warzywa z rosołu, to jest to idealny przepis, żeby to zagospodarować, wtedy połowa przepisu się skraca.

Chicken Pot Pie niestety nie ma tartych czarnych trufli, ale zamiast nich dodałam odrobinę oliwy truflowej do mięsa z warzywami, przed włożeniem do piekarnika.

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 600 g kurczaka
  • 25 g sklarowanego masła
  • 1 średnia cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 100 g pomidorów świeżych (bez skóry i pestek) lub z puszki
  • sól, pieprz
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 25 g mąki
  • 70 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 70 g marchwi, pokrojonej w plasterki
  • 70 g różyczek brokuł
  • 15 g masła
  • 50 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
  • 1 żółtko roztrzepane w łyżce mleka

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Podgrzać masło na dużej patelni, wrzucić pokrojone w kostkę mięso z kurczaka i podsmażyć, dodać cebulę, pomidory, przyprawić. Chwilę smażyć. Wlać wino, przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Rozsypać na blachę mąkę i prażyć w piekarniku przez 5 minut. Blanszować pokrojony boczek w osolonym wrzątku przez 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą, odcedzić i osuszyć.

Mięso z kurczaka włożyć do miski, a na patelnię wsypać wcześniej uprażoną mąkę, wlać bulion i zagotować, ciągle mieszając. Gotować 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Równocześnie gotować marchew w osolonym wrzątku przez 6 minut, odcedzić i przelać zimną wodą, odcedzić. Brokuły blanszować przez 30 sekund, potem odcedzić i przelać zimną wodą.

Na patelni rozgrzać masło i usmażyć boczek. Boczek zdjąć, a na tą samą patelnię wrzucić pieczarki, smażyć przez 2-3 minuty, dodać do boczku.

Polać mięso z kurczaka przecedzonym sosem. Dodać marchew, brokuły, pieczarki i boczek. Wymieszać i doprawić. Przełożyć do 4 żaroodpornych kokilek o średnicy około 14 cm. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć pokrywki o średnicy 16 cm i grubości 3 mm. Posmarować brzegi naczynka z nadzieniem żółtkiem z mlekiem i nakryć ciastem. Wstawić do lodówki na 20 minut. Posmarować  po wierzchu żółtkiem z mlekiem. Ostrym nożem wyciąć otworek pośrodku każdej porcji, następnie piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Podałam Wam pełen przepis, ale można go na wielu etapach upraszczać wg własnego uznania, czasu i możliwości, a jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby był niesmaczny 🙂

Źródło: Ciasta pikantne i słodkie, Michel Roux

WYSTĘPUJE W: Dwie Spłukane Dziewczyny

Chicken Pot Pie

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Zapisz

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin