donutdo1około 30 sztuk

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 28 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 spirytusu

Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozpuścić masło. Przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe składniki, na końcu dodając masło. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie, można dodać jeszcze trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około półtorej godziny (aż podwoi objętość).

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wycinać szklanką koła, a środek np. kieliszkiem lub małą foremką. Przełożyć na oprószoną mąką blachę i pozostawić na półgodziny do wyrośnięcia. Rozgrzać olej w dużym płaskim naczyniu. Temperatura oleju powinna mieć około175 stopni, smażyć w głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Obsuszać na papierowych ręcznikach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem (nie lubię lukru więc to dla mnie jedyna opcja przy pączkach :))

WYSTĘPUJĘ W:  „Jeszcze Dłuższe Zaręczyny”, „The Simpson”, „Miasteczko Twin Peeks”

donutsdomin

Jeśli chodzi o pączki to nie odkrywam Ameryki, a przepis lekko zmodyfikowałam wg przepisu ze strony MojeWypieki.com

Zapisz

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin