Maślankowy kurczak z goframi z Mildred Pierce

kurczak z gorfami

Kurczak z goframi to jeden z dwóch rodzajów dań jakie Mildred serwowała w swojej pierwszej restauracji. Do zdjęć i przepisu trzymałam się oryginału, natomiast poza kadrem dodałam zieloną fasolkę szparagową i trochę sosu jogurtowego.

Kurczak z goframi – przepis

Gofry:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła

Wymieszaj najpierw suche składniki, a potem mokre. Dodaj do suchych mokre oraz roztopione masło, wymieszaj. Nagrzej i spryskaj olejem w sprayu gofrownicę. Nakładaj po około łyżce wazowej ciasta (to zależy jakie masz urządzenie). Piecz aż będą miały lekko brązowy kolor.

Kurczak:

  • około 500 g kurczaka (dowolnie udka, piersi – co lubisz)
  • 1-2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka mąki
  • sól, pieprz

Przypraw kurczaka solą i pieprzem. Umieść w pojemniku i zalej go maślanką (tak aby cały był nią pokryty), przykryj folią i wstaw do lodówki na około 4 godziny. Po wyjęciu obtaczaj w mące i smaż na bardzo gorącym tłuszczu. Kurczaka podawaj z wcześniej przygotowanymi goframi.

Ps. któregoś razu nie miałam maślanki, a strasznie chciało mi się takiej wersji kurczaka i zastąpiłam ją 30%  śmietanką (100 ml), nie wiem czy nie wyszedł lepszy.

O filmie przeczytasz tutaj: Mildred Pierce

A może spróbujesz ciasta marchewkowego z Mildred Pierce?

kurczakdomin

Zapisz

Recommended Articles