Menu Oscary 2013. Początek roku to dla kinomanów zawsze gorący okres obfitujący w wiele wydarzeń, a szczególnie dwa ważne czyli Złote Globy i Oscary. Za około dwa tygodnie w napięciu będziemy śledzić 85 ceremonię rozdania Oscarów.
I podobnie jak przy menu ze Złotych Globów, nie możemy przegapić oscarowych przysmaków, a będzie ich aż 50 (jak przystało na najważniejszy festiwal filmowy ilość dań imponująca). Nad całością będzie czuwał szef kuchni Wolfgang Puck (ulubieniec show businessu w US, od 18 lat to właśnie on jest odpowiedzialny za każdy bankiet po rozdaniu Oscarów).
Kilka pozycji z menu:
sałatka z brzoskwini japońskiej (Japanese baby peach salad)
ciasto z kurczaka z dodatkiem czarnych trufli (chicken pot pie with shaved black truffles)
gotowany na parze czerwony lucjan (steamed red snapper with Thai spice)
sałatka Nicejska (Tuna Nicoise salad)
mini Kobe burgerslody z winogronami
pozłacane oscarowe mini-czekoladki (gold-dusted mini-chocolate Oscars)
W tym roku dużo jest potraw wegańskich (weganką jest min. Anne Hathaway, która otrzymała nominację za rolę w Les Miserables):
wegańska mini-pizza hors d’oeuvres
homar z sosem z czarnej fasoli (lobster with black bean sauce)
sałatka z jarmużu z grillowanymi karczochami (kale salad with grilled artichoke)
sałatka z buraków z orzechami (beet salad with spiced walnut)
wędzony łosoś w kształcie Oscarów (smoked salmon in the shape of mini Oscars)
Na gali będzie około 1500 gości z branży filmowej, dla których gotować będzie 300 kucharzy, a gości będzie obsługiwać 650 kelnerów. Bankiet odbędzie się zaraz po ceremonii w The Ray Dolby Ballroom w Hollywood & Highland Centre.
Zostawiam Was oblizujących się przed monitorem, a sama biorę się za wyszukanie i przygotowane dla Was przynajmniej kilku potraw z oscarowego menu.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia