Pizza MargheritaCiasto:

  • 280 g mąki pszennej
  •  18 g świeżych drożdży
  •  40 ml ciepłego mleka
  • ciepła woda (opcjonalnie)
  •  1/2 łyżeczki cukru
  •  1 łyżeczka soli
  •  1 łyżka oliwy z oliwek

Sos :

  • 1 puszka pomidorów + koncentrat pomidorowy
  • 80 g tartego sera mozzarella
  • oliwy z oliwek
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii

Z drożdży zrobić zaczyn: pokruszyć drożdże, dodać cukier i dodać ciepłe mleko, zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę i zaczyn z drożdży. Wyrabiać przez około 20 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Formę do pizzy nasmarować oliwą. Ciasto podzielić na pół (jeśli chce się mieć dwie pizze na cienkim cieście, nie dzielić jeśli ma być jedna na grubszym), rozwałkować i przełożyć do formy na pizzę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć pod koniec, posypać serem mozzarella i włożyć znów do piekarnika, do momentu aż ser się roztopi. Podawać ciepłą ze świeżymi listkami bazylii.

Pizza jest bardzo prosta, a najważniejszy jest wg mnie sos, który osobiście jeszcze udoskonalam 😉

O filmie Mystic Pizza

O najbardziej „pizzowej” dziewczynie czyli Julii Roberts

Pizza Margherita Pizza Margherita

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Zapisz

Written by Diana Domin