Czy Sutki Wenus mogą prowadzić do zguby – przepis z filmu „Amadeusz”

Sutki Wenus z filmu Amadeusz

To kolejny przepis z naszego filmowo-kulinarnego spotkania z Ewą z Minty House.  Oryginalne Sutki Wenus są brązowe, ale żeby wypośrodkować i przepis i film użyłam białej polewy, żeby je upodobnić choć trochę do filmowych.

Capezzoli di Venere

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka kasztanów jadalnych (240 g)
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki brandy lub innego alkoholu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 6 łyżek mleka
  • 300 g cukru pudru
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy. Łyżkę czekolady zostawiamy do dekoracji. Miksujemy około 3 minut masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy do blendera kasztany, masę i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy. Następnie lepimy małe kuleczki (najlepiej rolują się na dłoniach). Gdyby masa była zbyt rzadka i nie chciała się formować, trzeba ja wstawić na kilka minut do lodówki.

Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, razem z masłem i mlekiem, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę.

Kuleczki wkładamy do papilotek i polewamy polewą. Wkładamy do lodówki. Po wyjęciu na każdej robimy kropeczkę z ciemnej czekolady. I nasze cycate czekoladki gotowe 😉

O filmie „Amadeusz”

Sutki Wenus, nipples of venus

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Zapisz

Recommended Articles