Sutki Wenus, Nipples of Venus

Sutki Wenus. I już ostatni przepis ze spotkania Minty House i Kino&Kuchnia. Sutki Wenus z filmu „Czekolada”.

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany (najlepiej 36%)
  • 2 łyżki brandy lub innego alkoholu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao w proszku do posypania
  • perełki do dekoracji
  • papilotki

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli nalewamy wody do garnka, a na nim ustawiamy miseczkę z czekoladą). W rondelku podgrzewamy śmietanę z cukrem pudrem. Mieszamy czekoladę i śmietanę na gładką masę, na końcu dodajemy brandy. Odstawiamy na 2 godziny.

Mikserem ubijamy masę, aż będzie sztywna. Rękawem cukierniczym robimy stożki w papilotkach, trzymając jak najniżej papierka. Posypujemy delikatnie kakaem, a czubek każdego kładziemy perełkę. Schładzamy w lodówce około 30 minut i Sutki Wenus gotowe.

Koniecznie zobaczcie zdjęcia które zrobiła Ewa naszych wyczynów kulinarnych: http://mintyhouse.blogspot.com/2013/02/dziekuje.html

Ponieważ nie jestem w posiadaniu książki Joan Harris, My French Kitchen, za źródło posłużył mi mój ulubiony blog:  Whiteplate.blogspot.com

O filmie „Czekolada”

Sutki Wenus, Nipples of Venus

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Zapisz

Zapisz

Written by Diana Domin