Baked Alaska

Pieczona Alaska. Wyjątkowo tym razem przepis przed opisem filmu, ale tak się złożyło i poczułam w sobie moc 😉 Zresztą z Mad Mena powoli robi mi się praca doktorska. Wracając do Alaski. Baked Alaska, to klasyczny deser, który cieszył się ogromną popularnością w 1960 roku.

Nazwa „Baked Alaska” (tą samą nazwę nosi też norweski omlet), pochodzi z 1876, kiedy to restauracja Delmonico nazwała tak deser, aby uczcić nowe amerykańskie terytorium Alaskę. A pojawia się w 5 sezonie Mad Mena w zadymionej fundacji  American Cancer Society.  Roger siedzi przy stoliku z małą Sally:

Roger: Mmmm Baked Alaska, może być płonąca, ale pewnie nie chcą zepsuć przemowy.
Sally: Ty ją psujesz.
Roger: Jesteś wredną pijaczką, wiesz?
Megan: Twój tata jest następny.

Ciasto:

  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 białka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1100 ml ulubionych lodów lekko rozmrożonych

Szwajcarska beza:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ciasto:
Nagrzej piekarnik na 180ºC. Posmaruj 20 cm tortownicę masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj 3 łyżki cukru z żółtkami, miksuj ze średnią prędkością przez około 15 minut. Dodaj ekstrakt waniliowy. W średniej misce ubij białka ze szczyptą soli. Ubijaj na średniej prędkości aż będą spienione, potem dodaj pozostałe 3 łyżki cukru i ubijaj aż będą sztywne. Delikatnie połącz białka z masą z żółtek. Przełóż do tortownicy i piecz przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudź na kratce.
.

Dobierz miseczkę średnicą do średnicy ciasta. Wyłóż ją folią i przełóż do niej lody, zawiń i wstaw do zamrażalnika najlepiej na 24 godziny, ale może być krócej (nie mniej niż 2 godziny). Zamrożone lody wyjmij z miski i nie rozwijając z foli przełóż na ciasto płaską stroną. Włóż ciasto z lodami do zamrażalnika. Nagrzej piekarnik do 260ºC. Wyjmij ciasto z lodami i nałóż na całość ubitą pianę. Gdyby lody zaczęły się topić włóż ciasto na 15 minut do zamrażalnika. Umieść ciasto w piekarniku i piecz aż zacznie brązowieć, około 1- 2 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu podawaj.

Beza:

Średniej wielkości rondel wypełnij wodą i zagotuj. Połącz białka z cukrem w miseczce umieszczonej na rondlu z gotującą się wodą. Ubijaj mikserem przez około 3-4 minut do rozpuszczenia cukru. Zdejmij miskę z rondla i ubijaj stopniowo od najwolniejszych do najszybszych obrotów przez 10 minut. Dodaj wanilię i natychmiast nałóż na ciasto.

Ps. Pieczoną Alaskę, w wersji płonącej, możecie jeszcze zobaczyć w filmie Scrooge z Billem Murray, tuż przed przybyciem pierwszego ducha 😉

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Baked Alaska

Baked Alaska

Zapisz

Zapisz

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin

  • Cudna Ci wyszła, aż mam ochotę ją capnąć z eranu <3

  • Och…. Coś przecudownego! Szacun, ja bym się za to nie brała, jako za „zbyt trudne” 🙂 Coś wspaniałego, już tylko patrząc domyślam się jak to może smakować 🙂

    • Dzięki Beata, powiem Ci w tajemnicy, że jeśli uda Ci się ujarzmić pianę to jest to całkiem prosty przepis 🙂

  • Obłęd!!! Cudo 🙂

    • Dziękuję:) to najefektowniejszy deser jaki kiedykolwiek zrobiłam i trzeba przyznać, że jak się chce zrobić wrażenie na gościach, to jest do tego idealny 🙂

  • Dziękuję 🙂 ale natrzęsłam się nad nią oj natrzęsłam, noc prawie nie spałam 😀

  • sylwiakowalska

    no mistrzostwo! podobne wrażenie zrobiły na mnie lody smażone, w chińskiej restauracji 🙂