BROWNIE FILMOWE CIASTO

Brownie to kolejny z filmowych klasyków kulinarnych. Idealne tzw. comfort food i wg mnie w tym przypadku smak jest wprost proporcjonalny do wyglądu. Rozpływający się i wciągający do tego stopnia, że musiałam się powstrzymać, żeby nie zjeść sama całego. Wg Totalnej Magii idealne na śniadanie.

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Rozgrzej piekarnik do 170ºC. W rondlu o grubym dnie rozpuść czekoladę i masło na małym ogniu. Zdejmij rondel z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i cukier, zmieszaj i odstaw do przestygnięcia. Mieszając, dodaj jajka, mielone migdały i posiekane orzechy. Przełóż masę do kwadratowej foremki o boku 24 cm, najlepiej jednorazowej. Piecz 25-30 minut – po tym czasie ciasto wciąż będzie lepkie na wierzchu. Kiedy przestygnie ostrożnie pokrój na kawałki.

Można podawać lodami i sosem czekoladowym, ale dla mnie to już jest tak słodkie ciasto, że nie wymaga dodatków 🙂

A jak już upiekłam i zjadłam to znalazłam przepis na Brownie wg Katherine Hepburn i muszę wypróbować, więc pewnie szybko będzie wersja mączna 😉

Brownie występuje w: Totalna Magia

BROWNIE FILMOWE CIASTO

przepis: Nigella Ekspresowo

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin

  • uuu, ależ obłędnie wyglądają! 🙂 Dziękujemy za zdjęcie i zapraszamy do naszego wiosennego konkursu!

    • admin

      Dziękuję! 🙂