faceci od kuchni

czyli instrukcja obs ługi mężczyzny kucharza. Francuzi mają zawsze tak, że te ich komedie mają to coś (nie oceniając czy dobre czy złe), jakiś rodzaj pośpiechu, machania rękami, wybałuszania oczu w dialogach, przekręcania główek. Pojęcia nie mam jak to Wam opisać, ale może nie tylko ja to widzę, w tym cała nadzieja.

To kolejny film poniekąd o gwiazdkach Michelin (poprzedni Skrzydełko czy Nóżka), ale jak Francuz mógłby o tym zapomnieć i nie wykorzystać tego w scenariuszu, w kraju w którym od wieków jedzenie nie jest tylko jedzeniem, jest formą sztuki. W tym konkretnym wypadku mamy gwiazdę kuchni francuskiej, szefa trzygwiazdkowej restauracji Lagarde Cargo Alexandra Lagarde. Mamy też Jacky’iego młodego kucharza zwanego Mozartem kuchni, kurczaka po baskijsku ugotował mając lat 4, a suflet 5. Niestety nie umie podporządkować się żadnemu szefowi kuchni i nie potrafi znieść ignorancji klientów:

„Dręczyłeś klientów czasem smażenia mięsa, szarpałeś gościa który chciał polać solę
sosem musztardowym.”

faceci od kuchni

Oczywiście w wyniku zbiegów okoliczności wpadają na siebie i zaczynają razem pracować. Jacky jest ogromnym fanem Alexandra, zna jego przepisy lepiej niż on sam:

„Zupa rybna z czerwoną dynią. 1997 – równowaga warzyw, harmonia przypraw”

„Pana przepisy były dla mnie zawsze jak perły w naszyjniku.”

Pracują wspólnie nad wiosennym menu, jednocześnie tracąc żony, córki i gwiazdki. Jest też czarny charakter kuchni czyli Cyril Boss i jego kuchnia molekularna. Zresztą scena w jego restauracji jest chyba jedną z najśmieszniejszych. Przebrani za japońskie małżeństwo ambasadorów testują jego menu Symfonia:

– azotowany szampan
– zagęszczony dewolaj z (?)
– fosforyzujący mus z rzodkwi
– spaghetti z grasicą
– wirtualne kalmary
– wino bez wina
– ser owczy z owocami sezonowymi (fromage)
– brzuszek z tuńczyka z pomidorami
– por kandyzowany z melisą
– wołowina w warzywniku – jedząc pierwszy kęs trzeba wąchać liść
– probówka z eklerem truskawkowym

Miałam kiedyś przyjemność być na pokazie kuchni molekularnej i faktycznie robi to wrażenie, ale bardziej jako show i eksperyment. Nie mogłabym tak jadać w restauracji, za małe to wszystko, zbyt ascetyczne i wyszukane. Może jak ze sztuką współczesną trzeba dorosnąć…

64130_1_comme-un-chef_5718

W wyniku gonitwy za utrzymaniem gwiazdek i podążaniu za trendami, także oni biorą się za kuchnię molekularną. Porażająca scena kiedy z kaczek zostają 4 małe kwadraciki jedzenia czyli piersi kaczki w pigwie. W tak zwanym między czasie Jacky traci swoją ciężarną dziewczynę, a próbując ją odzyskać oczywiście stosuje metodę przez żołądek tzn. robi jej ulubione ciastko torcik karmelowy (w wersji restauracyjnej brakuje migdałów). Podobnie z Alexandrem, który tracąc więź z córką, postanawia poświęcić jej więcej czasu i udobruchać przez jedzenie. Przez noc czyta jej całą pracę, a na śniadanie przygotowuje jej masę pyszności: między innymi czekoladę do picia i jej ulubione croissant Amande (z masą migdałową.. mmm pycha … muszę zrobić, a córka ma na imię Amandine, nie znam francuskiego ale jakoś widzę wiele wspólnego ;)).

comme_un_chef_03

Ale wróćmy do wiosennego menu w Legarde Cargo, które pomimo wielu przeciwności okazało się jednak hitem.

– eksplozja wołowiny w imbirze
– tartinka ze szpinakiem glazurowana atramentem mątwy
– pianka z pomidorów i ogórków

I wychodzi na to, że najlepszy jest miks tradycji ze szczyptą nowoczesności 🙂

A wg Was czyja rada na nieopadające owoce w keksie jest lepsza Alexandra czy Jackiego? zamieszać i napowietrzyć czy wstawić na noc do lodówki?

20121453_4_IMG_FIX_700x700

Ps. oprócz wyżej wymienionych pojawia się jeszcze: krem z porów z miodem akacjowym, potrawka cielęca z warzywami, jagnięcina w sosie z dodatkiem cynamonu i lotosu, grasica zamarynowana w occie z kwiatów bzu.

Ps2.  jest też coś dla fanów win: Cheval Blanc i Petrus

– Kiedy można jej ugotować wołowinę po burgundzku?
– Za dwa rzy lata.
– Dopiero?
– To noworodek.

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

faceci od kuchni

Faceci od kuchni | Comme un chef, 2012, reż. Daniel Cohen

Zapisz

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin