FOTOGRAFIA KULINARNAUlubiony deser Patty Hewes z serialu Damages (Układy) to Babeczki Hoho. Delikatne, czekoladowe z nadzieniem z serka mascarpone, z bardzo charakterystycznym wzorkiem. Ogromnie popularne w Stanach.

12 sztuk

Składniki:

1/2 szklanki plus 2 łyżki mąki
1/3 szklanki niesłodzonego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru
2 łyżki wody

Rozgrzej piekarnik do 180°. Wysmaruj masłem foremkę na 12 muffinów lub wyłóż papilotkami. W średniej wielkości misce przesiej mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce, przy użyciu elektrycznego miksera, utrzyj żółtka z olejem, 1/2 szklanki cukru i wodą. Dodaj suche składniki i wymieszaj na małych obrotach na gładką masę.

W szklanej misce ubij białka. Dodaj pozostałe 2 łyżki cukru i ubij na sztywną masę. Wymieszaj 1/4 białek w cieście, a następnie włóż pozostałe. Wymieszaj aż znikną smugi. Wyłóż ciasto do połowy papilotek. Piecz przez 15 minut. Zostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Nadzienie:

6 łyżek miękkiego masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki Marshmallow Fluff
1 1/2 łyżki plus 1 łyżeczka śmietany kremówki

Na średnich obrotach utrzyj masło z cukrem, Marshmallow Fluff i 1 1/2 łyżki śmietany aż będzie puszysta masa. Odłóż pół szklanki nadzienia i dodaj do niego 1 łyżeczkę śmietany kremówki (to będzie do dekoracji). Jeśli macie szprycę możecie wstrzykiwać nadzienie szprycą do środka babeczek. Ja wykrawałam czubki i wkładałam łyżeczką, a potem je zatykałam. Wycięcia i tak nie będzie widać, bo są pokryte warstwą czekolady.

Polewa:

1/4 szklanki śmietany kremówki
150g czekolada gorzkiej, drobno posiekanej
1 łyżka masła, zmiękczona

Podgrzać śmietanę w rondelku aż się zagotuje. Dodać czekoladę i odstawić na 5 minut. Dodaj masło i mieszaj, aż będzie gładkie. Albo można rozpuścić czekoladę na parze i tylko nią pokryć babeczki. Obie wersje są pyszne. Trzymać w lodówce przez minimum 10 minut. Na końcu zrobić charakterystyczne esyfloresy z pozostałej masy z nadzienia. Albo można pójść na łatwiznę i zrobić to pisakiem z lukru 🙂

Serial Damages | Układy

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

FOTOGRAFIA KULINARNA

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin

  • W ostatnim czasie mam bardzo ochotę na babeczki. Tym razem na te.