w-garnku-kultury

„To dzieci i ptaki powinno się zapytać o to, jaki smak mają czereśnie i truskawki.” – Goethe

Niezmiernie się cieszę, kiedy trafiają w moje ręce tematy najbardziej mnie interesujące czyli kino i kuchnia.  Książka „W garnku kultury” poświęcona jest rozważaniom na temat jedzenia w kulturze.

Dla mnie oczywiście najciekawszy był rozdział poświęcony gatunkowi food film, z bardzo merytorycznym podejściem do tematu obżarstwa w takich filmach jak: Wielkie Żarcie, Super Size Me, czy Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek. Do rozdziału załączona jest też bardzo bogata bibliografia, która zabierze mi najbliższe kilka miesięcy z życia, ale cóż począć, taka pasja 😉

Rozdział „Food Film na opak” to nie jedyny interesujący fragment książki. W publikacji znajdziecie masę ciekawych tematów kulinarnych z przeszłości, jak np. Wszystko czerwone, Coca-cola, PRL i kino polskie, z fascynującą historią pojawienia się w dawnej Polsce symbolu kapitalizmu i wolności.

Niezmiernie ciekawy rozdział: Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności, który zwraca uwagę na nasz pęd i zapominanie o tym, co w życiu a także w jedzeniu najważniejsze. Nie chcę Wam odbierać przyjemności czytania, ale jeden mały fragment chciałabym przytoczyć: „Większość z tego, co powinniśmy wiedzieć o jedzeniu, już wiemy i wiedzieliśmy od dawna i to zanim pozwoliliśmy ekspertom i marketingowcom zachwiać naszą wiarę w zdrowy rozsądek, tradycje własnych zmysłów oraz w rozsądek naszych matek, babek i prababek.” (Michael Pollan)

Nie byłabym sobą, żebym w ten garnek kulturowego miodu nie włożyła łyżki dziegciu. A mianowicie początek książki. Rozumiem zamysł umieszczenia na początku publikacji debaty na temat jedzenia z festiwalu Planete DOC Film Festival, który jako zapis nie jest zbyt interesujący i nie wiele wnosi do tematu.

Natomiast ogromnym rozczarowaniem są dla mnie dwa pierwsze rozdziały: Praca w domu czy w gospodarstwie […] – temat dla mnie potraktowany jak wypracowanie w gimnazjum i takim też językiem napisany oraz Zmierz epoki tradycyjnego konsumenta, czyli jak wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Drugi wymieniony przeze mnie rozdział jest mocno oderwany od rzeczywistości i zmarginalizowany patrząc na obecne zachowania konsumenckie.

Na szczęście są do tylko dwa rozdziały, a pozostałe na pewno was zainteresują i będą przyczynkiem do nie jednej dyskusji, ale też pozwolą Wam się zastanowić na swoim podejściem do jedzenia. Warto przeczytać 🙂

W GARNKU KULTURY. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej. Red. Aleksandra Drzał-Sierocka. Wydawnictwo Naukowe Katedra 2013

Ogląda, gotuje i fotografuje (i czasem recenzuje książki ;)): Kino i Kuchnia

Zapisz

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin