Bezglutenowe gryczane naleśniki

Zrzut ekranu 2014-09-08 (godz. 8.54.38 AM)

Bezglutenowe gryczane naleśniki.

Haaaa cud, normalnie będzie dzisiaj przepis i kilka słów wyjaśnienia. Ci którzy zaglądają czasem na mojego fejsa zauważyli u mnie wzrost zainteresowania produktami bezglutenowymi. Tak się niestety stało, że to nie kwestie religijne czy sekciarskie tylko lekarz mi kazał. Choroba autoimmunologiczna, trudno, klops. Ciężko się było przestawić, ale dałam radę i tak już funkcjonuję trzeci miesiąc. Nie jestem z tych co to będą miksy mączne bezglutenowe kupować, bo jakoś im nie ufam. Staram się zastępować mąkę pszenną czymś innym, jak na przykład tym razem mąką gryczaną.

Zatem do rzeczy:

  • 4 jajka
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka (3,2 bo inne to woda nie mleko)
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tyle mnie nie zabije bo nie mam celiakii)
  • 1 szklanka wody (najlepiej z gazem, ale nie musi)
  • 1/2 – 1 szklanki owoców, jak nie ma to dżemik

 

Wymieszaj jajka, mleko, wodę i rozpuszczony olej. Dodaj mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia. A na końcu dodaj owoce. Smażymy z dwóch stron. Chciałoby się powiedzieć: na złoty kolor, ale przy mące gryczanej możecie o tym zapomnieć 🙂 Raczej na brązowo.

Naleśniory można modyfikować np. dodać naturalne kakao bez cukru, albo jeśli nie macie mleka to jogurt, albo kefir. Można dodać też płatków migdałowych. Bardzo dobry przepis do eksperymentowania 🙂

ps. nie gwarantuję, że komuś kto je regularnie pszenice będą smakowały. Jak stwierdził mój znajomy, to jednak trociny. Mnie smakują bardzo, bo nie pamiętam już jak smakują pszenne 😉

ps.2 nie znam jeszcze bezglutenowego filmu żadnego… hmmm … coś trzeba będzie nakręcić ! 😀

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia (bezglutenowa od teraz ;))

Zapisz

Zapisz

Recommended Articles