kino-kuchnia-popcorn2

Na wstępie: nie mam nic przeciwko popcornowi. Smaczny, można go przyrządzać na milion sposobów, tylko po co w kinie 😉

Popcorn popcornem, ale pewnie nie wiele osób zna historię popcornu, a jeszcze mniej wie skąd się wziął w kinach. Poszperałam tu i tam i zobaczcie czego się dowiedziałam. Prażone w ten sposób ziarna kukurydzy były już znane 9000 lat temu w starożytnym Meksyku. Informacje na ten temat znaleziono też u Azteków i Inków.

kino-kuchnia-popcorn1

Robiono z nich ozdoby, dodawano do zup, ciast. W połączeniu z melasą był słodką przekąską. Nie każdy rodzaj kukurydzy nadaje się do prażenia. Najbardziej nadają się drobne ziarna, które mają w sobie dużo więcej bielma, a zewnętrzna łupina jest bardziej odporna na ciepło.

kino-kuchnia-popcorn

Popcorn spopularyzowała wymyślona w 1885 roku przez Charles’a Cretors’a maszyna do robienia popcornu. Takie maszyny często stawiano przy wejściu do sklepów, żeby wybuchające ziarna przyciągały klientów. Do kin trafił w czasach kryzysu w latach 20-30 XX wieku. Cena torebki popcornu wynosiła 5-10 centów, ponieważ była tania bardzo dobrze sprzedawała się pomimo kiepskich czasów. Jednocześnie, wbrew krachom trwała złota era Hollywood. Powstawał film za filmem. Sprzedawcy szybko zorientowali się, że przed kinami jest najlepsza sprzedaż.

Tak więc plizz spożywajcie popcorn w zaciszu domowym, a jeśli chcecie możecie skorzystać z kilku ciekawych przepisów. Tego nie dostaniecie w multipleksach 😉

POPCORN – przepisy

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

źródło: popcorn.org

kino-kuchnia-popcorn3

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin