carrotcake

Mildred żona i matka, piekła bardzo dobre ciasta (między innymi ciasto marchewkowe), dorabiała tym sobie gdy mąż stracił pracę. Jednak po rozstaniu z małżonkiem dochody z ciast były zbyt małe, aby utrzymać siebie i dwójkę dzieci, a szczególnie, wyrafinowaną damę jaką była Veda. I tak zaczyna się jej kariera co możecie śledzić w mini serialu Mildred Pierce. A tymczasem przepis:

Ciasto

  • 200 g drobno startej marchewki
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 2 jaja
  • 100 g mąki ryżowej*
  • 50 g mąki ziemniaczanej*
  • 50 g mielonych migdałów albo mąki migdałowej*
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno startej dyni
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g sera kubełka na sernik
  • 100-150 g cukru pudru (zależnie od upodobania)

Jajka i cukier ucieramy na gładką masę. Cały czas ucierając dodajemy olej. Dodajemy marchewkę, dynię, wiórki kokosowe i orzechy. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem cynamonu, proszku do pieczenia, sody i szczyptę soli. Ciasto przekładamy do formy o nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem, o wymiarach 21×21 albo do tortownicy. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni i pieczemy przez około godzinę. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół i przekładamy masą oraz smarujemy górę. Posypujemy orzechami, migdałami, co nam najbardziej pasuje. Przechowujemy w lodówce, jeśli w ogóle będzie taka szansa, zanim domownicy go nie pożrą 🙂

Masa: wymieszać ser z cukrem pudrem 🙂

*Jeśli nie musicie odżywiać się bezglutenowo zastępujecie mąkę ryżową, ziemniaczaną i migdałową 200g mąki pszennej.

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Ciasto z miniserialu Mildred Pierce

Written by Diana Domin