pancakes

Naleśniki to mój comfort food. Mogę je jeść na okrągło, a amerykańska wersja naleśników czyli pancakes skradła moje serce na zawsze. Dzisiaj obłędna wersja tzw. na bogato z kokosem i granatem z okazji Dnia Naleśnika.

6-8 naleśników

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 granat
  • jogurt naturalny

 

Jajko wbijamy do sporej miski, lekko ubijamy, dodajemy szklankę mąki wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodajemy szklankę mleka i mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy 8 łyżek wiórków kokosowych i mieszamy.

Podgrzewamy patelnię. Jeśli pilnujemy kalorii to taką do smażenia bez tłuszczu, jeśli chcemy sobie pofolgować to rozpuszczamy na niej łyżkę masła i smażymy pancakes. Kładłam po dwie łyżki stołowe ciasta na jeden pancake. Smażymy około 1-2 minut z każdej strony. Nie za bardzo chce mi się sprawdzać czas więc patrzę na brzegi naleśników, jeśli lekko brązowieją, a na powierzchni pojawiają się bąbelki to znak, że trzeba przewracać.

W między czasie przekrawamy granat i wyjmujemy „nasionka”, które będą nam potrzebne do podania pancakes. Bardzo ważne, żeby wybrać bardzo dojrzały, o mocnym kolorze i ciężki, wtedy prawie na pewno będziemy mieli słodki owoc, który idealnie podkreśli kokosowy smak naleśników. A jogurt doda im delikatności.

Podajemy z granatem i jogurtem.

Uwaga: pancakes są bez cukru, co dla niektórych może być mało słodkie. Miałam bardzo dojrzały owoc granatu, więc nie potrzebowałam dosładzać.

wg receptury Jamiego Oliviera.

pancakes

Written by Diana Domin