ramen

Prawdziwy japoński Ramen to sztuka, o czym możecie przekonać się chociażby z filmu Tampopo czy Ramen Girl. Z oczywistych względów przepis jest tylko przepisem i potrzeba serca, nie głowy do gotowania i trzeba się szkolić latami itd. itd. Powiem tak, mnie smakowało, może i Wam będzie 🙂

Są cztery podstawowe rodzaje zupy Ramen:

Shio ramen – delikatny, klarowny rosól z kurczaka, czasem z dodatkiem ryby lub wieprzowiny

Shoyu ramen – rosół na kurczaku i warzywach z dodatkiem sosu sojowego, czasem z dodatkiem ryby lub wołowiny.

Tonkotsu ramen – bardzo tłusty, na wieprzowinie

Miso ramen – nabiera smaku od makaronu. Rosół jest kombinacją kurczaka, wieprzowiny i ryby.

A i zarezerwujcie sobie duuuużo czasu na przygotowanie.

NA ROSÓŁ

  • ok. 40 dag wołowiny (oryginalnie powinna być wieprzowina, ale co kto lubi)
  • ok. 40 dag indyka (powinien być kurczak, ale ich nie trawię)
  • 2-3 litry wody
  • 50 g pokrojonego w plastry imbiru
  • 6 grzybów shitake
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli

DODATKI (do wyboru):

  • makaron mie
  • 4 jajka (po 1 na osobę)
  • kiełki fasoli mung
  • szczypiorek
  • pędy bambusa
  • coś zielonego (szpinak, kapusta)
  • wodorosty
  • szalotki
  • sezam
  • sos sojowy
  • sake
  • sóli
  • olej sezamowy

Mięso namocz w wodzie i zostaw na 3 godziny. Odlej wodę i zalej jeszcze raz. Dodaj imbir, cebulę, czosnek i gotuj przez 5 godzin, na bardzo małym ogniu. Nie dopuść do zagotowania. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze przez godzinę.

Mięso wyjmujemy i odkładamy na bok. Przygotowujemy makaron. Oczywiście najlepiej by było samemu. Ja użyłam makaron mie dla rodzinki, a sobie przygotowałam z makaronem ryżowym (czyli glutenfree). Wiem, wiem wywracacie oczami. Obiecuję zrobię kiedyś sama ten makaron.

Gotujemy jajka. I znowu co kto woli, jedni wolą delikatnie na twardo, inni miękko. Kroimy  cebulkę w plasterki i podsmażamy na mieszance oleju sezamowego (2 łyżki) i sosu sojowego (2 łyżki), z odrobiną cukru i soli. Wlewamy na talerz, zalewamy rosołem i wkładamy ugotowany makaron. Dodatki wg uznania np. jajko, pokrojoną wołowinę, pędy bambusa, kiełki, sezam.

Dla przypomnienia zobaczcie jak jeść RAMEN.

ramen

Written by Diana Domin