Eton Mess meringue dessert

Eton Mess meringue dessert

Eton Mess, zawsze gdy przyrządzam ten deser wyobrażam sobie małego chłopca, który robi rozpierduchę na talerzu ze swojego deseru 😉 A tymczasem to podobno był XIX w. wykwintny deser podawany w Eton Collage z okazji corocznego meczu krykieta.

Miałam ogromną ochotę napisać kilka wpisów o serialu Downton Abbey i kuchni wiktoriańskiej, ale mam wrażenie, że tylko ja oglądałam ten serial w Polsce. A kuchnia wiktoriańska jest bardzo interesująca, więc może tak czy owak, trochę sama dla siebie napiszę coś więcej o serialu i jego kuchni.

Tymczasem jeden bardzo prosty deser z tego właśnie serialu. Deser tzw. klasyczny w kuchni brytyjskiej i muszę przyznać, że bardzo mnie zaskoczył. Wielu z was na słowo deser z bezy i bitej śmietany wykrzywi się myśląc, eee pewnie jest strasznie słodki. Otóż nie. Jedyny cukier jest z bez, truskawki idealnie równoważą słodycz naszego chrupiącego wypełniacza. Najlepsze jest też w tym deserze to, że można go dowolnie konfigurować. Zastąpić truskawki porzeczkami, wiśniami, czy granatem, a nawet kiwi, brzoskwiniami. Migdały można zastąpić orzechami włoskimi, albo pekan, albo pistacjowymi. A zamiast bitej śmietany można dać lody. Jak to było w filmie Dziewczyny do wzięcia: „Jest wiele możliwości”. Delikatny i orzeźwiający idealny na letnie upalne dni.

Jak już wcześniej wspomniałam Eton Mess jest deserem wiktoriańskim. W swojej podstawowej wersji składał się tylko z truskawek i bitej śmietany, beza została dodana nieco później, więc i my zrobimy na bogato.

Eton Mess miętowo – kokosowy

4 porcje

400 g truskawek

2 szklanki śmietany kremówki

2 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki posiekanej świeżej mięty

około 6-7 dużych bez

Truskawki myjemy i szypułkujemy. Połowę kroimy w cząstki, plasterki, jak kto woli. A drugą połowę miksujemy z miętą. Ubijamy śmietanę. Do ubitej śmietany dodajemy pokruszoną bezę i wiórki kokosowe (ale nie za bardzo, zbyt małe kawałki zginą), a następnie wsypujemy pokrojone truskawki. Nakładamy do miseczek, kieliszków, szklanek, pucharków (co kto woli). Polewamy musem truskawkowym i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Eton Mess meringue dessert

Eton Mess meringue dessert

Written by Diana Domin