Carlsberg

Mam nadzieję, że wszyscy jesteście w miłych okolicznościach przyrody i łoicie piwko na łonie natury, bo dzisiaj petarda. Cofamy się w czasie i testujemy pierwsze uwarzone piwo. Carlsberg uwarzył piwo sprzed 133 lat.

Pamiętacie tą piosenko-melorecytację Bogusława Lindy i wykonaną wspólnie ze Świetlikami:

Nigdy papieros nie będzie tak smaczny
A wódka taka zimna i pożywna
Nigdy nie będzie tak ślicznych dziewcząt
Nigdy nie będzie tak pysznych ciastek
Reprezentacja naszego kraju nie będzie miała takich wyników
Już nigdy, nigdy nie będzie takich wędlin, takiej coca coli
Takiej musztardy i takiego mleka
Nigdy nie będzie takiego lata
Nigdy nie będzie takiego lata

Już jakiś czas temu weszłam w fazę „ach to nie to co kiedyś”, więc z zapartym tchem czytałam informację o dokonaniach w laboratorium Carlsberga. Zastosowawszy techniki rodem z archeo  odtworzyli pierwsze na świecie piwo uwarzone z czystych kultur drożdży z 1883 roku. I co na to Boguś, jednak będzie piwo jak u naszych dziadków. Jak się okazało, do naszych czasów przetrwały w piwnicach Carlsberga butelki z napojem sprzed 133 lat.

Po około roku prac, korzystając z tradycyjnych metod warzenia piwa oraz testując skład podobny do tamtego, pierwszy raz w historii powstała receptura, a z tej piwo produkowane w 1883 roku, więc sami możemy przetestować smaki naszych dziadków.

Rebrew4

Rebrew3

Drożdże dzięki którym opracowano recepturę, dzięki metodzie profesora dr Emila Ch. Hansena zostały na cześć Carlsberga nazwane saccharomyces carlsbergensis i zapoczątkowały rewolucję w  warzeniu piwa na całym świecie. Jakby nie patrzeć zachowane i odtworzone piwo jest przodkiem większości lagerów na świecie.

Nasi przodkowie nie mieli prostej drogi do osiągnięcia idealnego smaku piwa, a warzenie było trudne i pracochłonne. A i efekty nie zawsze były takie jakich oczekiwano. Częstym problemem była „choroba piwa” (Beer sickness), spowodowana brakiem kontroli nad procesem fermentacji drożdży. Dopiero czyste drożdże saccharomyces carlsbergensis z laboratorium Carlsberga spowodowały przełom.

Przy produkcji piwa sprzed 133 lat zadbano o oddanie ducha czasów również pod kątem wizualnym, rozlewając piwo do butelek wyprodukowanych tak jak 140 lat temu. Butelki przygotowała huta szkła działająca od 1825 roku Homegaard. Etykieta również została przygotowana ręcznie i wydrukowana starymi maszynami drukarskimi.

Rebrew17

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin