ratatuj_kino_kuchnia

Przed wami przepis na popisowe danie z filmu RATATUJ.

RATATUJ PRZEPIS

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 bakłażany
  • 3 cukinie
  • 3 czerwone lub żółte papryki
  • 6 obranych pomidorów
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 x 400 g puszka pomidorów
  • łyżka octu balsamicznego
  • ½ cytryny

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki przed rozpoczęciem gotowania.  Obierz cebulę i pokrój ją w tzw. piórka. Obierz czosnek i posiekaj go. Obierz cukinie i bakłażany. Wydłub gniazda nasienne z papryki i pokrój ją w około 2 cm kawałki. Grubo pokrój pomidory. Oskub gałązki bazylii z liści i odłóż je na bok, a łodyżki drobno posiekaj.  Podgrzej dwie łyżki oleju w dużym rondlu na średnim ogniu. Wrzuć do rondla pokrojony bakłażan, cukinie i paprykę i podsmażaj około 5 minut, aż będą lekko zrumienione i miękkie, ale nie rozgotowane. Możesz robić to partiami jeśli wszystko się nie zmieści. Przełóż warzywa do dużej miski, a do rondla wrzuć cebulę, czosnek, pokrojone łodyżki bazylii i gałązkę tymianku. Dodaj jeśli potrzeba trochę oliwy. Podsmażaj przez około 10-15 min, aż wszystko będzie zrumienione i miękkie.

Wrzuć spowrotem wszystkie warzywa do rondla. Dodaj świeże pomidory i te z puszki. Zamieszaj i przykryj garnek przykrywką i zostaw na małym ogniu przez około 35 minut.  Liście bazylii rozetrzyj w moździerzu ze skórką z cytryny lub limonki i zostaw do podania. Podawaj z tostowanym chlebem lub ryżem.

Ps. nie spodziewajcie się wyglądu jak z filmu, czy innej restauracji, bo to nie ta bajka, ale w smaaaaaku obłędne i bardzo szybko się robi. Jeśli wam się chce to oczywiści nie widzę przeszkód, żeby poukładać plasterek za plasterkiem, ale komu by się chciało ;))))

ps. 2 przepis pochodzi od mistrza czyli Jamiego Oliviera

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin