lato_w_prowansji_kino_kuchnia4

Ten letni i sympatyczny film umili wam wakacyjny wieczór, a do seansu możecie się rozkoszować smakiem pysznych prowansalskich potraw. To może być np. wołowina z bakłażanem.

Przygotowanie 30 minut, 4 porcje

  • 4 łyżki posiekanej mięty
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • starty imbir wielkości kciuka (daję na oko ;))
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 ząbki czosnku rozgniecione
  • szczypta cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 2 bakłażany pokrojone w plastry
  • 1/2 kg wołowiny pokrojonej w paski
  • ugotowany ryż lub makaron do podania

 

Przygotowanie:

Mieszamy dwie łyżki posiekanej mięty, sos sojowy, połowę imbiru, sos rybny, sok z limonki, połowę czosnku, cukier i dwie łyżki wody w średniej wielkości misce. Zostawiamy na później.

Podgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni. Wrzucamy pokrojony bakłażan na patelnię i obsmażamy po obu stronach. Przekładamy usmażony bakłażan do oddzielnej miski i polewamy go połową wcześniej przygotowanego dresingu.

Wlewamy na patelnię pozostałą oliwę i podgrzewamy. Dodajemy pozostały imbir, czosnek i wołowinę. Obsmażamy około 3 minut. Dodajemy bakłażan (razem z sosem) i mieszamy.

Podajemy z ryżem lub makaronem posypane pozostałą miętą.

Smacznego 🙂

O filmie Lato w Prowansji.

lato_w_prowansji_kino_kuchnia5

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin