Vichyssoise
Zupa/chłodnik Batmana – Vichyssoise, czyli klasyczna zupa z porów, podawana na zimno, ale można ją też jeść na ciepło. Specjalność Alfreda. Więcej o gustach kulinarnych Batmana poczytasz tutaj.
Składniki:
1 łyżka masła
3 pory (pokrojone w plasterki)
1 cebula (pokrojona drobno)
5 ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
sól, pieprz do smaku
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeki suszonego majeranku
1 liść laurowy
5 szklanek rosołu (ok. 1 litr)
1/4 szklanki gęstej śmietany
Zupę Vichyssoise, czyli zupę przygotowaną przez Alfreda dla Batmana przygotowujemy w następujący sposób:
- W dużym garnku rozpuszczamy masło, na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Dodajemy pory i cebulę, przykrywamy i dusimy przez 10 minut.
- Dodajemy ziemniaki, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy tymianek, majeranek, liść laurowy. Mieszamy wszystko. Przykrywamy i dusimy przez kolejne 12 minut.
- Wlewamy rosół, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy przy lekko odkrytym garnku przez 30 minut.
- Blendujemy zupę na krem i schładzamy.
- Podajemy z kleksem śmietany.
Jeśli podajemy zupę na ciepło, musimy uważać, żeby śmietana się nie zważyła. Smacznego!