vichyssoise_batman

Vichyssoise

Zupa/chłodnik Batmana – Vichyssoise, czyli klasyczna zupa z porów, podawana na zimno, ale można ją też jeść na ciepło. Specjalność Alfreda. Więcej o gustach kulinarnych Batmana poczytasz tutaj.

Składniki:

1 łyżka masła

3 pory (pokrojone w plasterki)

1 cebula (pokrojona drobno)

5 ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki

sól, pieprz do smaku

1/4 łyżeczki suszonego tymianku

1/2 łyżeki suszonego majeranku

1 liść laurowy

5 szklanek rosołu (ok. 1 litr)

1/4 szklanki gęstej śmietany

 

Zupę Vichyssoise, czyli zupę przygotowaną przez Alfreda dla Batmana przygotowujemy w następujący sposób:

  1. W dużym garnku rozpuszczamy masło, na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. Dodajemy pory i cebulę, przykrywamy i dusimy przez 10 minut.
  2. Dodajemy ziemniaki, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy tymianek, majeranek, liść laurowy. Mieszamy wszystko. Przykrywamy i dusimy przez kolejne 12 minut.
  3. Wlewamy rosół, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy przy lekko odkrytym garnku przez 30 minut.
  4. Blendujemy zupę na krem i schładzamy.
  5. Podajemy z kleksem śmietany.

Jeśli podajemy zupę na ciepło, musimy uważać, żeby śmietana się nie zważyła. Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin