Arroz con Pollo to tradycyjne danie kuchni latynoamerykańskiej i jest to po prostu kurczak z ryżem. Niestety nie wiem, czy reżyser specjalnie wybrał to danie jako specjalność dnia w kuchni Kevina z filmu Moonlight.

Zresztą Charon wytyka to Kevinowi: „A co ty teraz jesteś Kubańczykiem?” Wydaje mi się, że nie istotne co to było tylko jak zostało przygotowane i przez kogo i dla kogo. Niezależnie od tego jako potoczyło im się życie, to pierwsze, czyste uczucie przetrwało i nic nie jest wstanie tego zastąpić.  Wersja Kevina jest inna, jak to z kucharzami i ich specjalnościami. Ja podaję wam podstawowy przepis na tą potrawę.

Składniki:

2 łyżeczki soli

1 ząbek czosnku (rozgnieciony)

1/2 łyżeczki kuminu

1/4 łyżeczki pieprzu

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Około 1 – 1,5 kg kurczaka (najlepiej piersi pokrojone w średniej wielkości porcje, około 8 kawałków)

3 łyżki oleju

1 mała poszatkowana cebula

1 zielona papryka pokrojona

1 czerwona papryka pokrojona

 

Ryż:

1 1/2 łyżeczki soli

1 1/2 szklanki długiego ryżu

2 ząbki czosnku (rozgniecione)

1 1/2 szklanki rosołu z kury

1/2 szklanki sosu pomidorowego

 

Połącz sól, czosnek, kumin, pieprz i pieprz cayenne w plastikowej torebce. Potrząsaj aż do połączenia składników. Włóż do torebki kurczaka i potrząsaj torebką, aż kawałki kurczaka równo pokryją się przyprawami.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Połóż kurczaki i obsmaż z każdej strony przez około 6 minut. Przełóż kurczaka na talerz.

Połóż na patelni cebulę, paprykę czerwoną i zieloną i wszystko posól. Podsmażamy warzywa na małym ogniu, aż zmiękną, przez około 7 minut. Dodaj ryż i czosnek, podsmażamy około minuty.

W międzyczasie połącz rosół z sosem pomidorowym i solą. Dodaj 1 i ¼ szklanki wody na patelnię z ryżem, a następnie wlej połączony sos i rosół. Dodaj kurczaka. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu. Gotuj aż ryż wchłonie prawie cały płyn (około 35 minut). Zdejmij z kuchenki i trzymaj pod przykryciem przez około 10 minut.

Smacznego.

O filmie: Moonlight

Zapisz

Zapisz

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin