Makaron z sosem puttanesca to banalnie prosty przepis na włoski obiad, tak prosty że nawet dzieciaki same go zrobią, podobnie jak sieroty Baudelaire’ów z serialu Seria Niefortunnych Zdarzeń. Makaron przygotowały dla Hrabiego Olafa i jego aktorskiej trupy.
Składniki:
opakowanie makaronu do spaghetti (albo jak w książce: „interestingly shaped noodles”;))
Składniki na sos:
1/2 szklanki czarnych oliwek (bez pestek, pokrojone)
1/2 puszki anchovy (osuszone i pokrojone)
2 łyżki kaparów
1 puszka pomidorów (zostawić 2 łyżki soku)
2 łyżki poszatkowanej (przez Słoneczko ;)) pietruszki
3 ząbki czosnku (rozgniecione)
2 łyżki oliwy
starty parmezan do smaku
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, albo jeśli macie ochotę na zrobienie makaronu domowej roboty to polecam przepis stąd.
W dużym rondlu umieszczamy czosnek i oliwę i delikatnie podsmażamy (ale nie za długo bo będzie gorzki). Dodajemy pozostałe składniki: pomidory, kapary, anchovy, oliwki i mieszamy do połączenia. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Wyłączamy, dodajemy 2 łyżki soku z pomidorów, który wcześniej zostawiliśmy. Mieszamy. Nakładamy makaron na talerze, na to sos, posypujemy natką i parmezanem. Smacznego 🙂
I niech wam żaden hrabia nie marudzi, że mu nie smakuje, bo puttanesca jest wyborne! I żadna pieczeń się nie umywa!
O serialu poczytacie tutaj.