Scotch Eggs, jajka po szkocku pojawiły się w ostatnim sezonie Broadchurch, kiedy to detektyw Ellie i detektyw Alec rozprawiają o tajemniczym gwałcie.

Detektyw Ellie cały czas zarzuca Alecowi, że jest taki niemiły i chudy, bo nic nie je. Częstuje go między innymi jajkiem po szkocku. Wyglądało pysznie więc wszczęłam szukanie przepisu i oczywiście nie zawiodłam się. Jak zawsze świetny przepis miał Jamie Oliver.

Składniki:

  • 10 dużych jajek, 2 ubite
  • 800 g mięsa z kiełbasy
  • 1 pęczek szczypiorku (drobno pokrojony)
  • 1 pęczek pietruszki (listki drobno pokrojone)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli
  • pieprz
  • mąka
  • 150 g bułki tartej
  • 2 litry oleju

8 jajek włóż do zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3-4 minuty. Potem przełóż do naczynia z zimną wodą. Kiedy jajka wystygną, ostrożnie je obierz.

Mięso z kiełbasy włóż do miski, dodaj zioła (szczypiorek i pietruszkę), gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i podziel na osiem kulek.

Przygotuj trzy talerze: pierwszy z mąką, drugi z rozbitymi jajkami i trzeci z bułką tartą. Oprósz jedną rękę mąką i weź do ręki mięsną kulkę. Spłaszcz ją i zrób z niej owalny placek. Obrane jajko obtocz w mące i umieść na środku mięsnego placka. Delikatnie obklej jajko.

Tak przygotowane jajko obtocz w mące, zanurz w rozbitym jajku, a potem bardzo dokładnie w bułce tartej. Tak żeby powstała solidna warstwa.

W głębokim rondlu podgrzej olej do temperatury 150ºC. Dobrze jest mieć do tego kuchenny termometr. Jeśli go nie masz, możesz sprawdzić temperaturę wrzucając do oleju kawałek surowego ziemniaka. Jeśli szybko zbrązowieje, to znaczy że olej jest dobrze nagrzany.

Delikatnie przełóż jajko do rondla i smaż przez około 4 minuty, co jakiś czas obracając. Wyjmij i odsącz na ręczniku papierowym. Jeśli boisz się, że mięso będzie surowe, możesz włożyć jajka na kilka minut do piekarnika.

Powtarzaj czynność z pozostałymi jajkami.

Idealna przekąska gotowa 🙂

Zobacz rowniez:

Written by Diana Domin