Kto ma ochotę na powrót do korzeni – marynowane jajka

Marynowane jajka z filmu Dżentelmeni

Teraz będziesz mogła jak Matthew McConaughey siąść ze szklaneczką najlepszego browaru i zakąsić marynowanym jajkiem. 

W dawnych melinach na porządku dziennym mieliśmy do wyboru: deviled eggs, scotch egg albo pickled egg (marynowane). W każdej szanującej się spelunie na barze stał słój z marynowanymi jajkami. Acha! tak tak, warto obejrzeć niektóre filmy jeszcze raz. Polecam takie poszukiwania historyczne. Tak pięknie i zdrowo było niestety tylko do czasów prohibicji w Ameryce, która przyniosła niepowetowane straty.

Może to efekt bycia w ciąży. Jak jesteś to widzisz same kobiety w ciąży, ale coraz częściej widzę marynowane jajka w filmach. Ostatnio oprócz filmu Dżentelmeni, trafiłam na nie w filmie Palm Springs, który swoją drogą bardzo gorąco polecam. 

Marynowane jajka ala Matthew

Składniki:

  • 6 ugotowanych jaj (od szczęśliwych kur koniecznie!)
  • 400 ml octu winnego
  • 150 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

Jak przygotować:

Ocet, wodę, cukier, liście laurowe, przyprawy, wszystko to włóż do małego rondla i podgrzewaj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, a w tym czasie ugotuj jajka. 

W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niej jajka. Żeby się nie poparzyć wykorzystaj do tego łyżkę. Gotuj 10 minut i natychmiast przełóż jajka do lodowatej wody, pozostaw do ostygnięcia. Po wystygnięciu delikatnie obierz ze skorupek. 

Ugotowane jajka włóż do wysterylizowanego słoika, najlepiej o pojemności 1 litra. Zalej schłodzoną marynatą. Zamknij szczelnie słoik i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie. Maksymalnie do trzech miesięcy. 

Po otwarciu przechowuj marynowane jajka w lodówce i zjedz w ciągu dwóch tygodni.

Do swojej marynaty użyłam czerwonego octu winnego, ale możesz wykorzystać biały i dodać kurkumę, curry. Zalewa będzie wtedy żółciutka. Pamiętaj, żeby wtedy marynatę przecedzić, przez szmatkę, żeby nie latały farfocle. Możesz też dodać kawałek buraka, wtedy kolor będzie karminowy. Dla zaostrzenia smaku można dodać chilli. 

Przepis na marynowane jajka pochodzi z BBC Good Food

Recommended Articles