Sernik tak dobry, że zjesz go nawet z podłogi – Przyjaciele

sernik z przyjaciół

Można się spierać, czy fakt zjedzenia sernika sąsiadki, który omyłkowo był dostarczony do ciebie jest kradzieżą. Sytuacja nabiera powagi, kiedy okazuje się, że jest obłędnie kremowy i z delikatnym maślanym spodem.

Jedynym pokrzywdzonym w tej sytuacji będzie cukiernia Mama’s Little Bakery, która będzie musiała wysłać sernik ponownie. Tylko co się stanie, jeśli sytuacja się powtórzy? Znalazłabym milion powodów, dla których należy zwrócić sernik, ale… jeśli właścicielki nie ma w domu, to się zmarnuje… Taki sernik nie może się zmarnować, hej! 

We’re dessert stealers, we’re living outside the law. 

Składniki na sernik z Przyjaciół

Spód:

  • 250 g pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
  • 125 g roztopionego masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Masa twarogowa:

  • 1 kg sera z wiaderka (najlepiej trzykrotnie zmielonego)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 4 duże jajka

Polewa:

  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 180C. Tortownicę o średnicy 21 cm dokładnie natłuść, dno wyłóż papierem do pieczenia. Pokruszone herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem i cynamonem, a następnie wyłóż masą spód tortownicy, dokładnie przyciskając do dna łyżką lub palcami. Wstaw spód do piekarnika na ok. 8 minut. Po tym czasie wyjmij tortownicę i odstaw do ostudzenia. 

Teraz zadbaj o to, żeby tortownica była szczelna. Wyłóż boki i spód folią aluminiową i zabezpiecz tortownicę tak, aby do środka nie dostała się woda. 

W dużej misce zmiksuj razem ser i cukier, aż powstanie gładka i kremowa masa. Dodaj śmietanę, mąkę, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny i kontynuuj miksowanie. Następnie dodawaj kolejno jajka – zmniejsz nieco obroty i miksuj tylko do momentu połączenia składników. 

Zagotuj wodę w czajniku – będzie potrzebna do przygotowania kąpieli wodnej, w której piec się będzie sernik. 

Masę serową wlej na ostudzony spód i wyrównaj łyżką. Włóż wypełnioną masą tortownicę do naczynia żaroodpornego o większej średnicy, a następnie wlej do niego zagotowaną wodę. Woda w naczyniu powinna sięgać do wysokości ok. 2,5 cm. 

Wstaw naczynie z tortownicą do piekarnika. Przez pierwsze 15 minut piecz w temperaturze 180C, a następnie obniż temperaturę do 120C i piecz przez około 90 minut. Po tym czasie masa sernikowa powinna się ściąć na środku. Sprawdź patyczkiem środek – musi być lekko sprężysty, ale nie płynny. Kiedy sernik jest gotowy, wyłącz piekarnik i uchyl drzwi piekarnika. Zostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Wymieszaj wszystkie składniki polewy i wylej na wierz sernika. Wstaw do lodówki na minimum 8 godzin. 

Sernik z Przyjaciół gotowy, smacznego!

Przepis pochodzi z książki “Ten, w którym są wszystkie PRZEPISY”, Teresa Finney

Recommended Articles