Spaghetti aglio e olio z filmu The Chef

spaghetti aglio

W filmie „The Chef” jest bardzo zmysłowa scena, w której Jon Favreau przygotowuje proste, ale wspaniałe danie z makaronu dla Scarlett Johansson. Najprostsze na świecie danie czyli spaghetti aglio e olio, w wykonaniu Carla to jest mistrzostwo.

Składniki na spaghetti aglio e olio:

400 g spaghetti 

3 świeże czerwone papryczki chilli 

3 ząbki czosnku 

5 łyżek oliwy extra vergine 

1 łyżka posiekanej pietruszki albo bazylii

garść tartego parmezanu

sól 

Doprowadź do wrzenia garnek osolonej wody i wrzuć spaghetti. Gotuj, oczywiście al dente, ale jeśli lubisz inaczej, oczywiście zrób to po swojemu. Podczas gdy spaghetti się gotuje, usuń pestki z papryczek chilli jeśli masz świeże i drobno posiekaj. Jeśli masz suszone nie musisz tego robić. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Delikatnie podsmażaj czosnek i papryczki tak żeby ich nie spalić.  Odcedź spaghetti i przełóż na patelnię, wymieszaj, tak aby makaron połączył się z oliwą. Dopraw solą. Spaghetti posyp natką pietruszki, albo bazylią. U mnie jest jeszcze garść parmezanu, ale oryginalnie nie musi być. Smaczego!

O filmie przeczytasz TUTAJ.

Recommended Articles