To są racuchy debilu – serial Oficer

oficer

Racuchy… smak dzieciństwa, beztroski, sielanki i maminej opieki. Nie wiem czy pamiętacie taki polski serial kryminalny, bardzo porządny zresztą, Oficer. 

Oglądało się go wtedy klasycznie, raz na tydzień, z wypiekami i domysłami, ale jakie to wtedy było dobre. Wróciłam do tego serialu z dwóch powodów, po pierwsze i oczywiste naszło mnie na racuchy! A potem skończyłam oglądać drugi sezon Rojsta i Magdalena Różdżka jest tam tak genialna, że zaczęłam szperać w jej filmografii. I boom! Oficer, no tak! Kto tam nie grał, tam byli wszyscy, młodzi, szczupli i zwinni.

Dobra dość tych sentymentów. W każdym razie, kiedy dostajesz w więzieniu paczkę od matki, nawet jeśli jesteś twardzielem, to jest to gigantyczna przyjemność. A kiedy w tej paczce są racuchy, to ja sobie nawet nie jestem w stanie tego wyobrazić i razem ze wzruszonym Jubym (Eryk Lubos) miałam łzy w oczach. On już czuł zapach, już się przeniósł, że te racuchy, że ta matka i że on przecież synek kochany i ona nigdy nie uwierzy, że z niego bandzior. A Kruszon (Borys Szyc) z Rysiem (Andrzej Chyra) to debile i tyle. 

A mamine jedzenie najlepsze, choćby nie wiem co i kto mówił. 

Tak więc przepis na najlepsze racuchy mojej mamy. 

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 jabłka
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 

Najpierw przygotuj zaczyn drożdżowy. Lekko podrzej mleko, dodaj rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły robotę. 

W międzyczasie przesiej mąkę, dodaj sól. Dodaj zaczyn, jajko i cukier. Wymieszaj. Ciasto zagniataj przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. 

Jabłka obierz i pokrój plasterki 0,5 cm. Pokrojone jabłka dodaj do ciasta i wymieszaj. 

Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu i nakładaj łyżką ciasto. 1-2 łyżki na jeden placek. Smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty. Racuchy zawsze odkładam na ręczniki papierowe, żeby odsączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem. 

ps. gdybyście chcieli sobie powspominać to serial jest dostępny na vod tvp i na youtubie

Po więcej filmowych frykasów filmowo-kulinarnych zapraszam na facebook albo instagram

Oficer, 2004, reż. Maciej Dejczer, muzyka Michał Lorenc

Recommended Articles