Słodki salceson jest przepisem przewrotnym, bo wygląda jak mięsiwo, a smakuje jak nie lada smakołyk. Jest obłędnie pyszny, więc nie planujcie gości po jego zrobieniu, bo ciężko będzie się wam z nimi podzielić.
Składniki na słodki salceson:
- 3/4 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- galaretka cytrynowa
- szklanka bakalii
- paczka wafli tortowych (2 wafle odłóż na bok)
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao. Mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu. Galaretkę robimy wg receptury na opakowaniu, ale używając połowy wody. Dodajemy do masy: galaretkę, pokruszone wafle, bakalie. Dwa wafle zwilżamy wodą lub mlekiem, a gdy zmiękną, grubo smarujemy jeden z nich ostudzoną masą i nakrywamy drugim waflem. Zawijamy całość w roladę. Zawijamy w folię i schładzamy przez noc w lodówce. Smacznego!
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.
O jedzeniu w filmie „Miś” poczytacie tutaj