Kelnerka od ciast na każdą okazję

Waitress

Kelnerka to film lekki i przyjemny,  jak aktualna pora roku. A że owoców w bród i sama coś tam piekę to tu to tam, film sam mi się nienachlanie nasunął.

kelnerka-kino-kuchnia01

Mam ogromną słabość do zdjęć z góry, zarówno w fotografii jak i w filmie, więc sam początek, a i późniejsze wstawki na proces przygotowywania ciasta, ulokował mnie w delikatnym zachwycie i oczekiwaniu. … czekoladowe chipsy, brzoskwinie, jabłka, krem kakaowy, czekolada ciemna i gęsta… wiśnie, banany… w czekoladzie…

kelnerka-kino-kuchnia02

„To ciasto było biblijnie dobre”

Słodycz ciast i pyszności przygotowywanych przez Jenne kontrastuje z jej niestety niezbyt kolorową codziennością, a do tego wszystkiego niechciana ciąża, niechciane dziecko i romans z własnym osobistym ginem.. Pomiędzy wszystkimi nieszczęściami i kłopotami jakie się przydarzają wymyśla ciasta (pozwólcie, że nie będę ich nazw tłumaczyć, bo wg mnie na tym tracą

Lista ciast:

  • I Don’t Want Earl’s Baby Pie
  • KICK IN THE PANTS PIE
  • SPAGHETTI PIE
  • MARSHMELLOW MERMAID PIE
  • FALLIN’ IN LOVE CHOCOLATE MOUSSE PIE
  • BABY SCREAMING IT’S HEAD OFF IN THE MIDDLE OF THE NIGHT AND RUINING MY LIFE PIE
  • PEACHY KEEN TARTS
  • I CAN’T HAVE NO AFFAIR BECAUSE IT’S WRONG AND I DON’T WANT EARL TO KILL ME PIE
  • SPANISH DANCER PIE WITH POTATO CRUST
  • NAUGHTY PUMPKIN PIE
  • STRAWBERRY CHOCOLATE OASIS PIE
  • PREGNANT MISERABLE SELF PITYING LOSER PIE
  • LONELY CHICAGO PIE (moje ulubione :))
  • CAR RADIO PIE
  • JENNA’S FIRST KISS PIE
  • OLD JOE’S HORNY PIE
Waitress movie image Cheryl Hines, Keri Russell and Adrienne Shelly

Od jakiegoś czasu pieczenie ciast stało się moją formą medytacji, odstresowania i relaksu. Kiedy wszystko sięga zenitu i mam wrażenie, że gorzej być nie może, pędzę do kuchni coś upiec. Bywa i tak, że nie wychodzi, ale i tak zawsze jest efekt puuuufff … czyli to czego mi najbardziej wtedy potrzeba.

Lubię myśleć i mówić o jedzeniu, może nie mam tak kwiecistego języka jak Joe (właściciel baru w którym pracuje Jenna), więc lubię też słuchać o jedzeniu… :

– Myślę o nim od rana. To ciasto mogłoby rozwiązać wszystkie problemy świata.
– To tylko ciasto.
– To istna doskonałość. To piękna rzecz, kiedy smak się otwiera jeden po drugim jak rozdziały w książce. Najpierw uderza cię smak egzotycznej przyprawy… tylko odrobina.. A potem zalewa Cię czekolada, ciemna i słodko-gorzka, jak dawny romans. A na końcu truskawki, w sposób w jaki powinny smakować zawsze, ale nigdy nie wiedziały jak to robić.

kelnerka-kino-kuchnia04

…. I jak tu dalej spędzić dzień bez ciasta… 🙂 jedyne co mogłoby wyrównać brak ciasta to właśnie to:

„Drogie Dziecko, mam nadzieję, że ktoś kiedyś zechce cię trzymać przez 20 minut, tylko trzymać i nic więcej nie robiąc. Nie będzie patrzeć Ci w oczy. Nie będzie próbował cię pocałować. Mocno obejmie Cię ramionami i będzie mocno trzymał, bez najmniejszego cienia egoizmu.”….  najlepszy balsam na troski.

„Baby don’t you cry gonna make a pie
Gonna make a pie with a heart in the middle
Baby don’t be blue
Gonna make for you
Gonna make a pie with a heart in the middle
Gonna be a pie from the heaven above
Gonna be filled with strawberry love

Baby don’t you cry
Gonna make a pie
Hold you forever in the middle of my heart.”

(lyrics by Adrienne Shelly)

kelnerka-kino-kuchnia05

Cóż po tym wszystkim mogę tylko napisać.. jak Cal: I’m happy enough.

Ps. na większość ciast mam przepisy i stopniowo będą się pojawiać na blogu 🙂

Ps2. A ponieważ zawsze się głowiłam jaka jest różnica między pie – tarta – cobler – quiche – flan postanowiłam poszukać i odpowiedzi znajdziecie już niedługo w nieautoryzowanym słowniku 😉

Ps3. Dla chętnych lista „pajów” 😉 http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pies

Kelnerka | Waitress, 2007, USA, reż. Adrienne Shelly

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

______________________________________________________________

Light and pleasurable like summer. Since there is a plenty of fruit, I like to bake from time to time. This film suited me perfectly and I laid my hands on it gladly. I have a weakness for pictures taken from above, both in photography and in film. That’s why I took delight in the very beginning as well as later bits showing the process of making the cake which made me want more. Chocolate crisps, peaches, apples, cocoa cream, dark chocolate and cherries, bananas in chocolate.

The sweetness of the cakes and other delicious things prepared by Jenny contrasts with her gloomy reality of an unwanted pregnancy, an unwanted child, an affair with her own gynae. Overwhelmed with her misfortunes and troubles she invents new cake recipes.

 Recently baking cakes have become for me a kind of meditation, stress relief relaxation and activities. When the tension reaches its peak and it can’t be worse I dash for the kitchen to bake something. Sometimes the cake goes bad but there is always the puff effect which is what I need most.

I like to think and talk about food. Perhaps my language is not as flowery as Joe’s (the bar owner’s where Jenna works) so I like to listen about food as well:

“I think about it as I’m waking up. Could solve all the problems with the world, that pie.

You’re making too much of it. It’s just a pie.

Just a pie? It’s downright expert. A thing of beauty. How each flavour opens itself, one by one, like a chapter in a book. First the flavour of an exotic spice hits you, just a hint of it. And then you’re flooded with chocolate, dark and bittersweet, like an old love affair. And finally, strawberry; the way strawberry was always supposed to taste, but never knew how.”

And how can you spend the day without a cake? The only thing that can compensate the lack of the cake is this:

 “Dear Baby, I hope someday somebody wants to hold you for 20 minutes straight and that’s all they do. They don’t pull away. They don’t look at your face. They don’t try to kiss you. All they do is wrap you up in their arms and hold on tight, without an ounce of selfishness to it.” The best balm for your worries.

Now I can only write how.

PS. I have recipes for most of the cakes and I will post them on the blog graduallyJ.

PS2. I have always wondered what the difference is between a pie, a tart, a cobbler, a quiche and a flan, I have decided to look for the answers and you will soon find them in my unauthorized glossaryJ.

PS3. For those interested here is a list of pies: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pies

Tłumaczenie: Aleksandra Łuczak


Rekomendowane artykuły