Kurczak w Rieslingu | Coq au Riesling inspirowany filmem Sponsoring (wg przepisu Nigelli Lawson)
- 30 ml oliwy z oliwek z czosnkiem
- 150 gr pokrojonego w kostkę boczku
- 1 por (pokrojony na plasterki)
- 12 kurzych udek (bez kości i skóry)
- 3 liście laurowe
- 300 gr boczniaków (pokrojone w paseczki)
- 750 ml Riesling
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego kopru
- Podgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż boczek.
- Dodaj pory i podsmażaj je do miękkości około minuty.
- Potnij udka kurczaka na 2-3 części, wrzuć je na patelnię z liśćmi laurowymi, boczniakami i winem.
- Dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Jak wszystkie gulasze najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂 Podwaj posypany koperkiem z maślanymi kluseczkami.