Kurczak w Rieslingu | Coq au Riesling | Sponsoring

kurczak-riesling-kino-kuchnia-sponsoring

Kurczak w Rieslingu | Coq au Riesling inspirowany filmem Sponsoring (wg przepisu Nigelli Lawson)

  • 30 ml oliwy z oliwek z czosnkiem
  • 150 gr pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 por (pokrojony na plasterki)
  • 12 kurzych udek (bez kości i skóry)
  • 3 liście laurowe
  • 300 gr boczniaków (pokrojone w paseczki)
  • 750 ml Riesling
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego kopru

  1. Podgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż boczek.
  2. Dodaj pory i podsmażaj je do miękkości około minuty.
  3. Potnij udka kurczaka na 2-3 części, wrzuć je na patelnię z liśćmi laurowymi, boczniakami i winem.
  4. Dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Jak wszystkie gulasze najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂 Podwaj posypany koperkiem z maślanymi kluseczkami.

Rekomendowane artykuły