Sajgonki to bardzo popularne danie w azjatyckiej kuchni. Przypominają krokiety, ale są delikatniejsze, bo zamiast grubego naleśnikowego ciasta, jest cieniutki papier ryżowy.
na 12 sajgonek
Sajgonki:
2 łyżki oleju
4 szalotki, cieniutko pokrojone
2 ząbki czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
0,5 kg mięsa wieprzowego zmielonego
1/2 główki małej kapusty
1 duża marchew starta
6 dużych kapeluszy grzybów shitake, pokrojone
0,5 kg surowych krewetek, obranych
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
12 płatów papieru ryżowego
1 duży pęczek świeżej bazylii lub mięty
sos:
150 ml sosu sojowego
150 ml octu
100g brązowego cukru
2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
1 papryczka chili, drobno pokrojona
Podgrzej olej w woku i wrzuć szalotki, czosnek i imbir, przesmażaj przez około 30s. Dodaj wieprzowinę i smaż, aż przestanie być różowa (około 2-3 minut). Dodaj kapustę, marchew i grzyby, smaż aż warzywa zmiękną, często mieszaj. Dodaj krewetki smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier, sól i pieprz, mieszając smaż przez 2 minuty. Wyłóż wszystko na ręczniki papierowe żeby odsączyć z tłuszczu i żeby wystygło.
Przygotuj gorącą wodę i zamocz w niej papier ryżowy, aż stanie się giętki (około 15 sekund). Połóż papier na ręcznikach papierowych, ułóż 3-4 listki bazylii w linii w 1/3 długości papieru i 100-150 g mięsa z warzywami. Zwiń bardzo ciasno zawijając krawędzie do środka. Można obwiązać szczypiorkiem.
Sos: włóż wszystkie składniki do słoika i potrząsaj aż cukier się rozpuści. Im wcześniej sos będzie zrobiony tym bardziej będzie pikantny. Wlej sos do miseczki i podawaj do sajgonek.