Cynamonowe ciasteczka Lilly
Sezon 2, odcinek 11
Świąteczne dekoracje, zapachy dochodzące z kuchni … uwielbiam święta i z tym całym przepychem przechodzącym w wielu wypadkach w kicz, jak u Lilly z Jak poznałem waszą matkę. Cynamonowe ciasteczka które piekła miały być nagrodą dla Marshalla po powrocie do domu z uczelni, włącznie z celebracją wylizania miski.
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 8 łyżek masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dekoracje wg uznania
- W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek, sól i cynamon. W drugiej misce utrzyj masło i cukier na jednolitą masę. Wbij jajka i dodaj ekstrakt. Do uzyskanej masy stopniowo dodawaj mąkę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Ciasto umieść pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Jeśli potrzeba delikatnie podsyp mąką. Wytnij formy z ciasta i ułóż na papierze. Wstaw do zamrażalnika. Po zamrożeniu włóż do plastikowej torby i przechowuj w zamrażarce około miesiąca. Jeśli nie masz czasu bez mrożenia też są bardzo dobre.
- Pieczenie: nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz około 10-15 minut lub kiedy brzegi będą złote.
_____________________________________
Season 2, Episode 11
Christmas decorations, the smells coming from the kitchen … I love Christmas and the whole pomp passing in many cases into the kitsch, like Lilly from How I Met Your Mother. Cinnamon cookies that she baked had to be a reward for Marshall after returning home from the university, including the celebration of licking the bowl.
2 cups of flour
1/2 teaspoon baking powder
pinch of salt
1/2 teaspoon cinnamon
8 tablespoons butter, room temperature
1 cup of sugar
1 large egg
1 teaspoon vanilla extract
- In a large bowl, mix flour, baking powder, salt and cinnamon. In another bowl, mash the butter and sugar into a homogeneous mass. Hit the eggs and add the extract. Gradually add flour. Wrap in plastic foil and refrigerate for at least an hour.
- Place the dough between two pieces of baking paper and roll out to a thickness of about 3 mm. If you need to gently pour flour. Cut cake mold and place on paper. Put in the freezer. When frozen, put in a plastic bag and store in the freezer for about a month. If you do not have the time, without freezing are also very good.
- Baking: Preheat the oven to 180 degrees. Bake about 10-15 minutes or when the edges are golden.