Banana Shortcake: ulubione ciasto Hitchcocka

hitch

Banana Shortcake z sosem bananowym

Na ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany schłodzonej

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj masłem i posyp mąką 12 małych foremek np. takich do muffinów.

Na wysokich obrotach ubij śmietanę, dodając jajka po jednym na raz. Dodaj wanilię. Ubijaj przez 6 minut. Przesiej mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Na małych obrotach zmieszaj mąkę z masłem. Dodaj ubitą śmietanę. Przełóż ciasto do foremek. Piecz około 25-30 minut, do suchego patyczka. Pozostaw do wystudzenia na kratce.

Krem:

  • 2 szklanki gęstej i schłodzonej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ubij śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym.

Sos bananowy:

  • 1/2 szklanki gęstej śmietany, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 półlitrowe opakowanie lodów waniliowych
  • 2 bardzo dojrzałe banany pocięte w bardzo cienkie plasterki
  • 1 łyżka rumu

Ubij śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj lody do ubitej śmietany Banany polej rumem i dodaj do śmietany i lodów, wymieszaj.

Do podania:

  • 2 łyżki rumu
  • 4 małe dojrzałe banany pokrojone w plasterki plus 1 banan pokrojony w bardzo cienkie plasterki
  • sos karmelowy, albo inny ulubiony

Przetnij ciastka na dwie równe części. Podziurkuj widelcem i nasącz rumem. Nałóż krem, potem warstwę bananów, znów krem i na koniec przykryj połówką ciastka. Na czubku każdego ciastka nałóż małą łyżkę kremu. Schłódź. Tuż przed podaniem umieść pozostałe (cienkie) plasterki banana dla dekoracji na czubku. Polej sosem bananowym i sosem karmelowym.

Rozpusta gotowa! 🙂

Ps. do zdjęć nie nałożyłam dużo sosu, bo nie wyglądałoby za ładnie, ale do konsumpcji… TAAAAK 🙂

O filmie: Hitchcock

SHORCAKE

SHORCAKE1

Zapisz

Rekomendowane artykuły