Banana Shortcake z sosem bananowym
Na ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki przesianej mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany schłodzonej
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj masłem i posyp mąką 12 małych foremek np. takich do muffinów.
Na wysokich obrotach ubij śmietanę, dodając jajka po jednym na raz. Dodaj wanilię. Ubijaj przez 6 minut. Przesiej mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Na małych obrotach zmieszaj mąkę z masłem. Dodaj ubitą śmietanę. Przełóż ciasto do foremek. Piecz około 25-30 minut, do suchego patyczka. Pozostaw do wystudzenia na kratce.
Krem:
- 2 szklanki gęstej i schłodzonej śmietany
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ubij śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Sos bananowy:
- 1/2 szklanki gęstej śmietany, schłodzonej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 półlitrowe opakowanie lodów waniliowych
- 2 bardzo dojrzałe banany pocięte w bardzo cienkie plasterki
- 1 łyżka rumu
Ubij śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj lody do ubitej śmietany Banany polej rumem i dodaj do śmietany i lodów, wymieszaj.
Do podania:
- 2 łyżki rumu
- 4 małe dojrzałe banany pokrojone w plasterki plus 1 banan pokrojony w bardzo cienkie plasterki
- sos karmelowy, albo inny ulubiony
Przetnij ciastka na dwie równe części. Podziurkuj widelcem i nasącz rumem. Nałóż krem, potem warstwę bananów, znów krem i na koniec przykryj połówką ciastka. Na czubku każdego ciastka nałóż małą łyżkę kremu. Schłódź. Tuż przed podaniem umieść pozostałe (cienkie) plasterki banana dla dekoracji na czubku. Polej sosem bananowym i sosem karmelowym.
Rozpusta gotowa! 🙂
Ps. do zdjęć nie nałożyłam dużo sosu, bo nie wyglądałoby za ładnie, ale do konsumpcji… TAAAAK 🙂