Ciasto ptysiowe:
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g mąki
- 4 jajka
- 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wymieszać w rondlu mleko, masło, sól i cukier, podgrzewać na wolnym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z kuchenki. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Umieścić rondel na średnim ogniu i podgrzewać, stale mieszając, jeszcze minutę, aby osuszyć ciasto. Przenieść je do miski. Wbijać po jednym jajku, energicznie ubijając drewnianą łyżką.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem. Umieścić masę ptysiową w woreczku do dekorowania ciast z centymetrowym otworem i wycisnąć ok. 40 kopczyków średnicy 3 cm. Posmarować po wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ostrym nożem przeciąć ptysie w jednej piątej wysokości od góry, nie docinając do końca.
Sos czekoladowy:
- 250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 200 ml mleka
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 40 g cukru pudru
- 30 g masła, pokrojonego w kostkę
Nadzienie:
- litr lodów waniliowych
Pokroić czekoladę i rozpuścić w żaroodpornym naczyniu nad rondlem z gorącą wodą. Mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Do drugiego rondla wlać mleko i śmietanę, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia, nie przerywając mieszania. Zdjąć z kuchenki. Nadal energicznie mieszając, wlać roztopioną czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu jeszcze przez chwilę. Przenieść rondel na deskę, dodawać masło po małym kawałku. Gdy całe połączy się z masą czekoladową, przetrzeć gotowy sos przez drobne sito do miski, przykryć folią i utrzymywać w cieple, wkładając naczynie do rondla wypełnionego gorącą wodą.
Napełnić ptysie lodami, przykryć je pokrywkami. Rozłożyć na szklane talerzyki, polać niewielką ilością sosu i od razu podawać.
Źródło: Ciasta pikantne i słodkie, Michel Roux