Tarta Tatin z filmu Nietykalni czyli bezpieczna wersja deseru, którą wybrał Driss po „wpadce” z niedorobionym, zakalcowatym ciastem czyli lava-cake.
Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu, a smak i jego delikatność zniewala. Polecam szczególnie na ciepło z lodami waniliowymi.
Składniki na Tarta Tatin:
- 200 g francuskiego ciasta
- 5 średnich, dość twardych jabłek (najlepiej koksy lub szare renety)
- sok z 1/2 cytryny
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 160 g cukru pudru
Obrać jabłka, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Skropić owoce sokiem z cytryny. Równomiernie rozsmarować masło na dnie formy o średnicy 22-24 cm. Posypać cukrem pudrem i rozłożyć jabłka, zaokrągloną stroną do dołu. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na koło grubości 3 mm i średnicy o 2 cm większej niż średnica formy. Nakłuć ciasto widelcem. Luźno owinąć je wokół wałka, przenieść nad jabłka i ostrożnie rozwinąć. Lekko docisnąć, a następnie obciąć nadmiar ciasta, pozostawiając centymetrowy brzeg na bokach naczynia. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 min.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę podgrzewać na średnim ogniu 10-15 minut, aż masło i cukier się połączą, zagotują i powstanie jasny, bursztynowy karmel. Wstawić do piekarnika na około 25 minut.
Wyjąć z piekarnika i szybko przełożyć na duży talerz, odwracając formę do góry dnem. Ciasto znajdzie się w ten sposób na spodzie, a owoce na wierzchu. Tarta smakuje doskonale w połączeniu z lodami lub śmietaną.
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.
NIETYKALNI czyli co ma befsztyk do wiatraka
Źródło: Ciasta pikantne i słodkie, Michel Roux