White Cake. Django trwa około 3 godzin i więc siłą rzeczy człowiek robi się głodny, ale miej więcej koło 2 godziny wypada scena z wykwintnym obiadem u Calvina Candie (Leonardo DiCaprio), a zaraz po nim deser czyli White Cake, o którym już Wam wspominałam TUTAJ. Ledwo wytrzymałam na filmie patrząc jak Leonardo ze smakiem wcina ciacho (ciacho wcina ciacho, czy to już duże nadużycie?
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka gęstej śmietany
- 2 łyżki mleka
- 12 łyżek miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka
- trzy foremki o średnicy 21 cm, wysmarowane masłem lub wyłożone papierem do pieczenia
Włóż kratkę w piekarniku na środkowy poziom i nagrzej do 180 stopni. Wymieszaj mąkę, sól i 1/2 szklanki cukru. Ucieraj przez 5 minut masło i resztę cukru z ekstraktem waniliowym. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, mleko, proszek do pieczenia i pianę z białek. To wszystko przełóż do miski z mąką i wymieszaj. Przełóż do foremek i piecz przez 30 – 35 minut, do suchego patyczka. Ostudź na kratce.
Ciasto jest delikatne i puszyste, można do niego użyć dowolnego wypełnienia/kremu i modyfikować wg. uznania. Dla mnie najlepszy jest klasyczny z bitą śmietaną 🙂 Można je również zamrozić.
Źródło: Bon Appetite