Battenberg Cake z filmu „Głębokie Błękitne Morze” | „Deep Blue Sea”

Battenberg cake
Battenberg Cake

Jeśli jeszcze nie widzieliście „Głębokiego błękitnego morza” przepięknego filmu o trudnej miłości, wyborach i konsekwencjach tych wyborów, z Rachel Weisz w roli głównej, to koniecznie to zróbcie. Nie każda miłość jest rozsądna i nie zawsze właściwie ulokowana, nawet jeśli do wyboru było bezpieczeństwo i stałe uczucia. Jak mówią „serce nie sługa”.

A tymczasem właśnie z tego filmu, ulubione ciasto filmowej teściowej Rachel Weisz – Battenberg Cake. Mam taką koleżankę,  zresztą sparing partnerkę do gry w badmintona, która jest mistrzynią w wypieku ciast, więc kiedy wspomniałam jej, że szukam takiego przepisu, w trymiga go dla mnie wyszukała (Iwona dziękuję!)

Idealne do herbaty, spowite marcepanem, pastelowe, rozjaśni każde chmurne popołudnie. Ciasto zostało stworzone z okazji ślubu wnuczki królowej Wiktoriii, księżniczki Wiktorii z księciem Ludwikiem Battenberg w 1884 roku. Cztery kwadraty w cieście symbolizują czterech książąt z rodu Battenbergów.

Ciasto:

  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 3 jajka
  • 175 g mąki
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki różowego barwnika spożywczego

Polewa:

  • 6-8 łyżek dżemu morelowego
  • 400-500 g marcepanu
  • cukier puder

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, natłuść formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie przedziel ją na pół podwójnym pasem papieru do pieczenia. W dużej misce wymieszaj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku. Przesiej mąkę do miski i dodaj esencję waniliową. Wymieszaj wszystko.

Przełóż połowę masy do osobnej miski, dodaj esencję migdałową, różowy barwnik spożywczy i wymieszaj. Wyłóż różową masę na jedną stronę, a żółtą na drugą stronę przygotowanej foremki. Piecz przez około 25 minut.

Jeśli biszkopty urosną nierówne przyciśnij je delikatnie, aż uzyskają tę samą wysokość. Pozostaw je do przestygnięcia w formie przez 5 minut. Potem ułóż je na kratce do całkowitego przestygnięcia.

Umieść jeden biszkopt na drugim i odetnij przypieczone brzegi. Ciasta powinny mieć taki sam rozmiar. Przetnij biszkopty wzdłuż na połowę, aby otrzymać cztery długie, prostokątne ciasta. Podgrzej dżem morelowy w rondlu, a potem przelej go przez sitko o drobnych oczkach. Posmaruj powierzchnię jednego z biszkoptów dżemem i przykryj biszkoptem w innym kolorze. To samo zrób z pozostałymi dwoma.

Połącz dwie pary biszkoptów tak, żeby utworzyły szachownicę, a następnie posmaruj boki dżemem. Użyłam już rozwałkowanego marcepanu, więc zostało mi tylko owinięcie ciasno ciasta, tak aby szew był pod spodem. I już 🙂

Ps. ciasto oczywiście można modyfikować, zrobić wersję czekoladową, orzechową, co się tylko chce. Ja nie jestem cukiernikiem, więc nie robiłam też dekoracji, ale można go pięknie przyozdobić.

Ps2. ciasto przed pokrojeniem włóż do lodówki na 30 minut, dzięki temu biszkopt stężeje i łatwiej będzie go podzielić.

Ps3. Battenberg cake jest meeega słodkie 😉

Przepis pochodzi z wydawnictwa „Dekoracja ciast”

Głębokie błękitne morze | The Deep Blue Sea, 2011, reż. Terence Davies

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Zapisz

Rekomendowane artykuły