Donuty z serialu Twin Peaks, ulubione agenta Coopera i wszystkich policjantów.
około 30 sztuk
- 5 szklanek mąki pszennej
- 28 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- 50 g masła
- 2 łyżki spirytusu
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozpuścić masło. Przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe składniki, na końcu dodając masło. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie, można dodać jeszcze trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około półtorej godziny (aż podwoi objętość).
Formowanie i smażenie
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wycinać szklanką koła, a środek np. kieliszkiem lub małą foremką. Przełożyć na oprószoną mąką blachę i pozostawić na półgodziny do wyrośnięcia. Rozgrzać olej w dużym płaskim naczyniu. Temperatura oleju powinna mieć około 175 stopni, smażyć w głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Obsuszać na papierowych ręcznikach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem (nie lubię lukru więc to dla mnie jedyna opcja przy pączkach)
Donuty gotowe!
Filmografia donutów/pączków:
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV), zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.
Jeśli chodzi o pączki to nie odkrywam Ameryki, a przepis lekko zmodyfikowałam wg wersji ze strony MojeWypieki.com