Pizza Margherita w klasycznym i prostym wydaniu. Na każdą okazję i do każdego filmu, nie mówiąc już o filmie Mystic Pizza.
Składniki na Pizza Margherita:
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 18 g świeżych drożdży
- 40 ml ciepłego mleka
- ciepła woda (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos :
- 1 puszka pomidorów + koncentrat pomidorowy
- 80 g tartego sera mozzarella
- oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
Z drożdży zrobić zaczyn: pokruszyć drożdże, dodać cukier i dodać ciepłe mleko, zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę i zaczyn z drożdży. Wyrabiać przez około 20 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia. Formę do pizzy nasmarować oliwą. Ciasto podzielić na pół (jeśli chce się mieć dwie pizze na cienkim cieście, nie dzielić jeśli ma być jedna na grubszym), rozwałkować i przełożyć do formy na pizzę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć pod koniec, posypać serem mozzarella i włożyć znów do piekarnika, do momentu aż ser się roztopi. Podawać ciepłą ze świeżymi listkami bazylii.
Pizza jest bardzo prosta, a najważniejszy jest wg mnie sos, który osobiście jeszcze udoskonalam 😉
O najbardziej „pizzowej” dziewczynie czyli Julii Roberts
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia