Sałatka z buraków. Jest już wprawdzie po Oscarach, ale potrawy z menu Wolfganga Pucka pasują do wielu sytuacji, a ta sałatka szczególnie przypadła mi do serce. Na pewno nie jest dla każdego, ale tym którzy lubią eksperymenty i niespotykane połączenia przypadnie do gustu.
6 dużych buraków
1/3 szklanki oliwy z oliwek + więcej do przyprawienia buraków
1 szklanka włoskich orzechów, drobno posiekanych
¼ szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka cayenne
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu winnego białego
3 szalotki (w całości posiekane, włącznie z zielonym)
½ łyżki posiekanej świeżej mięty
1 szklanka sera feta pokruszonego
sól, pieprz
ORZECHY:
Piekarnik nastawić na 180°C.
Do miseczki wlać masło, wsypać orzechy i przyprawy: kumin, paprykę, cayenne, czosnek. Posolić i dokładnie wymieszać. Przyprawione orzechy umieścić w folii aluminiowej, zawinąć i umieścić w piekarniku. Co 2 minuty potrząsać przez 7 minut. Trzeba bardzo uważać żeby nie spalić orzechów. Wyjąć i pozostawić do schłodzenia. Kiedyś bardzo się spieszyłam i wrzuciłam orzechy z przyprawami i masłem na patelnię i prażyłam je przez jakiś czas. Też wyszły bardzo dobre 🙂
BURAKI:
Umyć buraki, umieścić je w dużym garnku i gotować przez 45 minut. Pod koniec gotowania nastawić piekarnik na 250°C. Buraki wyjąć, osuszyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Umieścić w piekarniku na 40 – 45 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
DRESSING:
W między czasie: 1/3 szklanki oliwy wlać do miseczki, dodać oba rodzaje octu. Wymieszać, dodać szalotki i miętę. Przyprawić solą i pieprzem.
PODANIE:
Buraki obrać i pokroić na baaardzo cienkie plasterki lub zetrzeć na szatkownicy (ja sobie zawsze ucinam palce, więc wolę kroić ;)) Buraczki nakładać do miseczek, polać sosem, posypać sosem i orzechami. Nie lubię każdego jedzenia przybierać zieleniną, ale jak ktoś ma ochotę to oczywiście wg uznania.
Sałatka z buraków zaskakująca w smaku, przepyszna. Dajcie znać czy lubicie takie smaki 🙂
Źródło: The Frugal Chef
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia