Sutki Wenus. I już ostatni przepis ze spotkania Minty House i Kino&Kuchnia. Sutki Wenus z filmu „Czekolada”.
- 200 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany (najlepiej 36%)
- 2 łyżki brandy lub innego alkoholu
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao w proszku do posypania
- perełki do dekoracji
- papilotki
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli nalewamy wody do garnka, a na nim ustawiamy miseczkę z czekoladą). W rondelku podgrzewamy śmietanę z cukrem pudrem. Mieszamy czekoladę i śmietanę na gładką masę, na końcu dodajemy brandy. Odstawiamy na 2 godziny.
Mikserem ubijamy masę, aż będzie sztywna. Rękawem cukierniczym robimy stożki w papilotkach, trzymając jak najniżej papierka. Posypujemy delikatnie kakaem, a czubek każdego kładziemy perełkę. Schładzamy w lodówce około 30 minut i Sutki Wenus gotowe.
Koniecznie zobaczcie zdjęcia które zrobiła Ewa naszych wyczynów kulinarnych: http://mintyhouse.blogspot.com/2013/02/dziekuje.html
Ponieważ nie jestem w posiadaniu książki Joan Harris, My French Kitchen, za źródło posłużył mi mój ulubiony blog: Whiteplate.blogspot.com
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia